Sud u Strasbourgu presudio u korist starih deviznih štediša

"Nakon pet godina borbe pred nadležnim bh. sudovima, Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je u korist trinaest i po tisuća starih deviznih štediša i na taj način odbacio tvrdnje pravobranitelja BiH da se pitanje starih deviznih štediša pokušava riješiti kao u zemljama okruženja", kazao je Nišić Feni.

Najavio je i da će ovo udruženje istrajati i na isplati kamata, ali i na reviziji agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje, a što je dogovoreno još prije dvije godine, a vlasti BiH uporno odbijaju da to izvrše. S tim u vezi, on je ukazao na, kako tvrdi, različite nepravilnosti u postupku verifikacije.

"Zbog toga smo tražili reviziju agencija koje se bave verifikacijom stare devizne štednje. Ona je dogovorena još prije dvije godine na sastanku predstavnika entitetskih ministarstva financija, Disktrikta Brčko i Ministarstva financija BiH s predstavnicima ovog udruženja održanom u Bihaću.

Međutim, sve je ostalo samo na obećanjima", kazao je on. U BiH stare devizne štediše potražuju s kamatama oko tri i pol milijarde KM.

(Fena)