SUD BIH Odbijeno izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj, za Zdravka se još ne zna

SUD BIH Odbijeno izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj, za Zdravka se još ne zna

Sud BiH donio je rješenje kojim se odbija zahtjev pravosuđa Hrvatske da Zagrebu izruči Zorana Mamića, bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo Zagreb, saznaje 'Dnevni avaz'.

Hrvatska je tražila Zorana Mamića po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda Hrvatske, koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naredio ponovno suđenje; zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude; zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

No, odvjetnici su smatrali na ekstradicijskom ročištu u Sudu BiH kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za izručenje Zorana, što je Vijeće na kraju i uvažilo. I Tužiteljstvo BiH se usprotivio izručenju "jer nisu ispunjene pravne pretpostavke".

Molba za Zoranovo izručenje stigla je 6. srpnja. Također, Hrvatska je zatražila i izručenje njegovog brata Zdravka. Njemu je esktradicijsko ročište održano prije dva mjeseca, piše 'Dnevni avaz'.

Tužiteljstvo BiH je ta dva predmeta objedinilo, jer se radi o istim krivičnim djelima, rečeno je. Kada je u pitanju Zdravko Mamić, Sud, kako se saznaje, još nije donio odluku.

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama. U Bosni i Hercegovini, točnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od lipnja 2018. godine. Njegov brat Zoran je stigao prije pet mjeseci.