SUD BiH Bivši ISIL-ovac Ibro Ćufurović osuđen na četri godine zatvora

Ibro Ćufurović, ISIL, Sirija, osuđen , sud bih, ISIL, ratovanje

Sud BiH izrekao je Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše kaznu od četiri godine zatvora za ratovanje u Siriji.

Ćufurović je priznao kako je 2014. i 2015. godine ratovao u Siriji te kako je bio na stražama i u jedinicama. Naveo je kako je kao civil 2016. godine sa svojom obitelji uhićen na granici s Turskom, nakon čega je bio u vojnom zatvoru.

Senad Dupovac, odvjetnik optuženog, predložio je Sudu da Ćufuroviću izrekne kaznu u rasponu od godinu i po do dvije godine zatvora.

Ćufurovića je Tužiteljstvo BiH teretilo da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

U optužnici se navodi da je optuženi Ibro Ćufurović 21. travnja 2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otputovao u Republiku Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije.

Tamo je otišao u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriju Sirije i Iraka i terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koje su djelovale na području Sirije i Iraka.

Ove grupe je Vijeće sigurnosti UN-a, na osnovu rezolucije R-1267 iz 1999. godine, te drugih vezanih rezolucija, lustriralo kao terorističke jer su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji. Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

Prema optužnici, Ćufurović je pod imenom Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Ćufurović je u završnoj riječi izrazio kajanje zbog ratovanja u Siriji, ali je naglasio da su mu se u Siriji desile i lijepe stvari, jer je tamo stekao obitelj.