Stvoreni uvjeti za deblokadu rada vlade Federacije BiH

Radivojevićevu bjanko ostavku aktivirala je Stranka demokratske akcije (SDA), koju je on u lipnju odlučio napustiti i priključiti se Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Takva Radivojevićeva odluka uslijedila je u trenutku kada je SDP raskinuo koaliciju sa SDA što je dodatno zakompliciralo međustranačke odnose i funkcioniranje vlasti jer je na jednoj strani bilo osam SDP-ovih ministara, a na drugoj osam iz bloka kojega čine SDA, Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" pa se Radivojevićev glas pokazao kao presudan za donošenje odluka natpolovičnom većinom glasova.

Kažnjavajući ga zbog prelaska u konkurentsku stranku, SDA je nakon toga Budimiru uputila pisanu Radivojevićevu ostavku koju je on kao i svi drugi ministri potpisao kada je imenovan na dužnost u entitetskoj vladi.

Cijeli slučaj je završio i na ustavnom sudu, no donesena je polovična presuda koja je konstatirala da bjanko ostavke ne pripadaju demokratskoj praksi, no nije naloženo i automatsko vraćanje Radivojevića na dužnost s koje je smijenjen.

"Potpuno svjestan otežanih okolnosti funkcioniranja vlade Federacije BiH od trenutka prihvaćanja ostavke ministra prostornog uređenja i dopremijera FBiH Desnice Radivojevića, a na temelju presude ustavnog suda FBiH i pismene zamolbe, donio sam odluku o vraćanju na dužnost Desnice Radivojevića, odnosno stavio van snage odluku o njegovom razrješenju", kazao je Budimir lokalnim medijima u BiH.

Pojasnio je kako je ovu odluku donio s nakanom omogućavanja rada vlade FBiH i sa željom da ona profunkcionira u interesu svih građana.

SDP u suradnji sa Savezom za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. već mjesecima pokušava smijeniti ministre iz SDA, HSP i NSRzB, no u tome ne uspijeva jer nema Budimirovu potporu.

hina