STRUKA UPOZORAVA Zdravstvenom sustavu u SBŽ-u prijeti kolaps

STRUKA UPOZORAVA Zdravstvenom sustavu u SBŽ-u prijeti kolaps
Ilustracija / hercegovina.info

Broj oboljelih koronavirusom na području Srednjobosanske županije trenutno je 176, a zabilježeno je devet smrtnih slučajeva. Iz kriznog stožera su upozorili da, ukoliko se nastavi ovakav trend povećanja zaraženih, zdravstveni sustav u ovoj županiji može doći u kolaps.

Uz probleme širenja zaraze na području županije, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, dodatni problem su velike posljedice na turizam, jednu od najvažnijih grana gospodarstva u ovoj županiji.

Na posljednjoj sjednici Kriznog stožera upozoreno je na pojačano širenje zaraze u posljednjih 15 dana što bi moglo izazvati velike probleme u radu zdravstvenog sustava. U resornom ministarstvu ističu da, za sada, uspijevaju odgovoriti svim izazovima.

“Oprema zasad je dostatna. Kontinuirano nešto ustanove same nabavljaju, nešto im mi prebacimo sredstava, nešto malo zavod, malo donacije. Problem je to što je ta oprema drastično poskupila”, navodi ministar zdravstva SBŽ Anto Matić.

Za zdravstvo u Srednjоbosanskoj županiji problem je ubrzano punjenje bolničkih kapaciteta. Upozoravaju da je zbog loše kliničke slike čak trećina zaraženih podvrgnuta bolničkom tretmanu, a kapaciteti u Bolnici za plućne bolesti Travnik skoro su u potpunosti popunjeni, a teži pacijenti bit će upućivani u bolnice u Travniku i Novoj Biloj.

“Imamo spreman izolatorij u koji tek smještamo pacijente koji će nam se preliti jer je počelo preljevanje sa Grudne bolnice jer kod njih je gore strašan pritisak”, kazao je prim. dr. Mirsad Granov, direktor JU Bolnica Travnik.

“Mi smo u ovom trenutku spremni i u kadru i u opremi i u potrošnom materijalu, ali kao i sve druge ustanove vjerujem da će i nas iscrpiti dužina ove pandemije”, naglašava prim. dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila za BHRT.

Dužina pandemije i te kako je iscrpila turističke radnike u ovoj županiji. Nevjerovatne slike skoro prazne turističke destinacije „Plava voda“ najbolje ilustriraju koliko je pandemija ostavila traga na ovu granu gospodarstva.

Definitivno je da je turistička sezona na području Travnika i SBŽ najlošija u posljednjih 20 godina. O posljedicama i saniranju posljedica štete u turizmu Vlada SBŽ više će raditi u narednom razdoblju odnosno kako su kazali, kada se izbore za zdravlje stanovništva koje je prioritet tamošnje vlasti.