STRUJE IMAMO DOVOLJNO Porasla proizvodnja i izvoz električne energije iz BiH

Hidroelektrana Jablanica
EP BiH

Bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u listopadu 2023. godini iznosi 1.216 GWh. U odosnu na isti mjesec lani proizvodnja električne energije je veća za 9,7 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji hidroelektrane su sudjelovale sa 23,7 posto, termoelektrane sa 73,1 posto, a solarne i vjetroelektrane sa 3,2 posto.

Hidroelektrana Jablanica

Ukupna neto proizvodnja je veća za 9,5 posto u odnosu na listopad 2022. godine. To je šesti mjesec u nizu u kojem proizvodnja električne energije premašuje proizvodnju iz istog mjeseca prošle godine, piše Bloomberg Adria.

Uvoz električne energije je u odnosu na isti mjesec lani manji za 19,8 posto dok je izvoz veći za 17,2 posto. U prvih deset mjeseci ove godine uvoz električne energije je u odnosu na isti period lani manji za 3,7 posto. Izvoz je pak veći za 16,1 posto.

Hidroelektrana Jablanica

Vrijednost izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u ovoj godini premašit će milijardu KM, istaknuto je na sjednici Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sustave.

Očekuje se fizički obujam izvoza električne energije od 7,9 teravat sati (TWh), što predstavlja povećanje od 15 posto u odnosu na 2022. godinu. Pretvoreno u novac, izvoz bi trebao iznositi oko 1,045 milijardi KM i na razini je prošle godine. Neto izvoz je 3,7 TWh.

Hidroelektrana Jablanica

Kada je riječ o proizvodnji električne energije u 2023. godini, ona bi, prema rezultatima izvedenim na osnovu izvještaja Nezavisnog operatora sustava u BiH i nacionalne Agencije za statistiku, trebalo da bude 15,5 TWh, što predstavlja povećanje od sedam posto u odnosu na 2022. godinu.

Veliki plus ove godine je bila povoljna hidrologija. Proizvodnja hidroelektrana je u 2023. godini  veća za 44 posto, a termoelektrana je manja za 13 posto u odnosu na 2022. godinu..