'STRUČNOM' POVJERENSTVU PROMAKAO USTAŠA Zaboravljen Vjekoslav Vrančić, ministar u NDH, kojega je odlikovao sam Hitler

Ulica Vjekoslava Vrančića
Hercegovina.info

'Stručnom' povjerenstvu za preimenovanje ulica u Mostaru, osim Tita kojim se ovaj put nisu ni bavili, promakao je jedan od visokih ustaških dužnosnika. Tako nakon jučerašnje sjednice na kojoj je vatrilo stanari Ulice Vjekoslava Vrančića spavaju mirno, jer neće morati mijenjati adresu, a ni dokumentaciju, barem dok nadležni ne pročitaju ovaj članak. 

Vjekoslav Vrančić (25. ožujak 1904 - 25. rujan 1990) bio je visoki ustaški dužnosnik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Nakon proglašenja NDH 1941. obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, a 1942. Ante Pavelić ga imenuje izaslanikom pri Drugoj talijanskoj armiji. Na tom položaju pregovara s predstavnicima četnika Jevđevićem, Grđićem and Kraljevićem. Zatim je služio kao zamjenik u ministarstvu unutarnjih poslova NDH, "tijelu neposredno odgovornom za koncentracijske logore i represivni državni aparat". Vrančića je "odlikovao Hitler za zasluge u planiranju koncepta masovne deportacije". 

Njegova ulica nalazi između Franjevačke ulice i fra Ambre Miletića, a on je eto nekako ostao nezamijećen u cijeloj priči oko preimenovanja ulica, valjda zato što ima viši čin od ostalih kolega ustaša. 

Ulica Vjekoslava Vrančića

Sve to govori u prilog tome koliko je ozbiljno i studiozno djelovalo povjerenstvo koje se jučer hvalilo o bremenitom poslu koje je iznijelo na plećima, tako maštovitom da su ulici dali ime po cigli, tj. ciglani koja se uopće nije nalazila u toj ulici u Mostaru.

Povjerenstvo je, kako smo i pisali, moralo biti ne samo političko, moralo pregledati svaku ulicu poimenice u Mostaru, identificirati ustaše, komuniste i ostale persone iz prošlosti te ih s podjednakim entuzijazmom brisati. Ovako smo ostali ni na pola puta. Izbrisali smo većim dijelom ustaše, a tek nas čeka zločinac Tito.  

Ulica Vjekoslava Vrančića

Odluka povjerenstva u sastavu Mario Kordić, Salem Marić, Velibor Milivojević, Zlatko Guzin i Vlatko Marinović da se Ulica Mile Budaka zamijeni Aleksom Šantićem, Vokića i Lorkovića Tinom Ujevićem, Rafaela Bobana fra Ljudevitom Lastom, Đure Spuževića Icom Voljevicom, Jure Francetića Humskom ulicom, a tabornika Ivu Zelenike Ciglanom usvojena je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara.

Članovi Povjerenstva subjektivno su bili oduševljeni svojim radom, te jedan drugog podupirali u izlaganjima. Kako im je pobjegao jedan ustaša, te što ćemo s Titom i ostalim partizanima valjda neće odlučivati više ova uspješna ekipa. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.