STRUČNJACI UPOZORAVAJU "U rukama građana 750.000 komada nelegalnog oružja. U MUP-u više menadžera nego policajaca"

Sandi Dizdarević

Uhićeni zbog ubojstva na Otoci Adem Šuman još jedan je od vlasnika nelegalnog oružja u BiH. Višestruki povratnik u vršenju kaznenih djela naknadno je sakrio pištolj iz kojeg je hladnokrvno upucao 19-godišnjeg Farisa Pendeka, ali je tijekom istrage utvrđeno da nije imao dozvolu za nošenje oružja te da ga je nabavio ilegalno.

Brojna upozorenja

U niz navrata, a posljednji put prije desetak dana, međunarodne i domaće institucije te sigurnosni stručnjaci ukazivali su na problem u vezi s nelegalnim naoružanjem u BiH. Stručnjak za sigurnost Safet Mušić ponovo je upozorio da se u rukama građana nalazi oko 750.000 komada nelegalnog oružja, što ukazuje na to da svaki peti građanin ilegalno posjeduje oružje, piše Avaz.

Život građana BiH, a pogotovo glavnog grada, sve više sliči na košmar i ponavljajuću noćnu moru u kojoj svako malo doživljavamo tragedije, a potom nekoliko dana medijske i svake druge halabuke, nakon kojih se ponovo sve vraća na isto. Preporuke stručnjaka iz oblasti sigurnosti nitko ne uzima zaozbiljno, dok lista žrtava bahatih pojedinaca za volanom ili s pištoljima za pojasom postaje sve duža.

"Jedini način da unaprijedimo stanje sigurnosti je multisektorski pristup, koji prvenstveno podrazumijeva promjenu svijesti i narativa, od obitelji pa nadalje. Od obitelji sve kreće, a škole nam više nisu odgojne, već samo obrazovne ustanove. Kad tako rano imate početke devijantnog ponašanja, onda je teško spriječiti maloljetnički kriminalitet", kaže stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević.

Tradicionalne metode

Istovremeno, sadašnji način rukovođenja policijom, uz blagu kaznenu politiku prema izvršiteljima najtežih kaznenih djela, razlozi su zbog kojih uz sve veći broj imena u policijskim izvješćima piše „odranije poznat policiji“.

"Kad govorimo o policijskom poslu, moraju se napustiti te tradicionalne metode, vratiti patrolno-pozorne rejone, raditi pješice. Mora se napustiti koncept rada iz auta ili toplih fotelja, a u ministarstvima imamo više menadžera nego policajaca. U isto vrijeme, treba nagraditi ljude koji rade na terenu, a ne dopustiti da policajac koji se o jadu zabavi radeći ima istu plaću kao i onaj što sjedi u uredu i ne radi ništa", ističe Dizdarević.

Svima dostupno

Cijene automatskih pušaka i pištolja na ilegalnom tržištu kreću se od 400 do 1.000 KM, a jedan metak za većinu pušaka i pištolja košta 1,5 KM po komadu, što implicira da je dostupno većini građana.

BiH je na 61. mjestu na rang-listi Globalnog indeksa mira (GPI) Instituta za ekonomiju i mir iz Sydneya, kao najveći problemi navedeni su politička nestabilnost i dostupnost oružja.