Stručnjaci o sinoćnjim potresima: I dalje će biti sporadičnog podrhtavanja tla

Hercegovina, potres, potres, potres, Stolac, Hercegovina, potres, Hercegovina, BIH, potres, potres, potres, crna gora, Crnogorski seizmološki zavod, Livno, potres, potres, potres, snažan potres, BIH, potresi, snažan potres
Iako nije bilo materijalne štete, najnovija podrhtavanja su izazvala zabrinutost kod stanovništva. Prvi potres bio je jačine 4,5 stupnjeva Rihtera (Richter) i registriran je u 0.46 sati na dubini od pet kilometara na području naselja Voljevac, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Svega četiri minute kasnije, najjači udar, snage 4,7 stupnjeva, zabilježen je na dubini od dva kilometra, 69 kilometara zapadno od Sarajeva. Ovaj put tlo je podrhtavalo u blizini naselja Rumboci, općina Prozor-Rama. Treće i posljednje podrhtavanje tla u BiH je također zabilježeno u Rumbocima, u 0.58 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od 10 kilometara, a snaga 4,5 stupnjeva Rihtera.

Seizmolog Ivan Brlek iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda je za Avaz.ba kazao kako je sinoćnje podrhtavanje tla normalno. - Mogu reći da se dešavaju takve koincidencije, da imamo više potresa na istom području u veoma kratkom intervalu - kazao je Brlek i nastavio: - Sinoć smo imali da, nakon prvog potresa koji je iznosio 4,5 stupnjeva, dođe do smirivanja tla. Tada dolazi do naknadnog podrhtavanja tla. Slične slučajeve smo imali i prije nekoliko godina u Zenici. Iako su sinoćnji zemljotresi izazvali paniku među građanima Bosne i Hercegovine, a posebno mjestima gdje se mogao osjetiti, naš sugovornik je rekao da za paniku nema mjesta.

- Vjerovatno se na tom području tako nešto neće ponoviti. Ono što je najbitnije, jeste da nema razloga panici. Javljat će se sporadični potresi na jednom području, kao npr. kod Prozora i onda zatišje, dok se ne nakupi taj prostor seizmičkom energijom - istakao je Brlek.