STRPLJEN SPAŠEN - FUZIP Žuveli 5.500 maraka kazne i zatvaranje objekta dok ne pribavi dozvole

Radimlja Žuvela Stolac

Gotovo mjesec dana nakon što je temeljem upita i poziva portala Hercegovina.info Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila inspekcijski uvid na Radimlji federalni vodni inspektor je donio odluku.

Žuvela će zatvoriti vrata dok svoj rad ne uvedu u zakonske okvire i pribave nužne dozvole, a platiti će i visoku kaznu, što bi trebao biti kraj zagađivanja korita rijeka i livada smrdljivim ribljim otpadom. 

Nakon našeg upita federalni vodni inspektor je 27.6.2022. izvršio nadzor kod subjekta „ŽUVELA-HB“ d.o.o. Stolac.

"Budući da nadzoru nije nazočio predstavnik subjekta nadzora – odgovorne osobe u pravnoj osobi(opa. bio je otac koji je vlasnik, ali ne i sin koji je direktor), a u skladu s članom 67. stav (3) Zakona o inspekcijama Federacije BiH, zapisnik o inspekcijskom nadzoru je pismenim putem dostavljen odgovornoj osobi na izjašnjenje.

Čekalo se dakle izjašnjenje Joška Žuvele, direktora. 

"Po pribavljanju izjašnjenja na zapisnik od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi, postupajući inspektor je nastavio postupak inspekcijskog nadzora u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, te je dana 13.7.2022. godine, shodno članu 190.1. Zakona o vodama („Službene novine FBiH“, broj: 70/06) i člana 200. Zakona o upravnom postupku („Službene novine FBiH“, broj: 2/98 i 48/98), rješenjem zabranio upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar. Rok za izvršenje naložene mjere je odmah po prijemu izdatog rješenja. Osim toga, u skladu s članom 204. Stav (1) i 204. Stav (2) Zakona o vodama, subjektu nadzora – pravnoj osobi i odgovornoj osobi u pravnoj osobi – izdati su prekršajni nalozi u iznosu od 5.500”, kazali su našem portalu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Obavijest o izvršenom inspekcijskom nadzoru upućena i je Općini Stolac.

Radimlja Žuvela Stolac

Federalna uprava za inspekcijske poslove podjeća da imaju povijest djelovanja u ovom poduzeću.

Radimlja Žuvela Stolac

"Federalni vodni inspektorat još od 2014. godine u evidenciji rada i postupanja kod subjekta nadzora „ŽUVELA-HB“ d.o.o. Stolac ima povijest višestrukog djelovanja kad su u pitanju inicijalni i kontrolni inspekcijski nadzori odnosno izricanje upravnih mjera od strane federalne vodne inspekcije, prekršajne odgovornosti pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog neposjedovanja vodnih akata za ispuštanje otpadnih voda u površinske vode odnosno korištenja vode, ispuštanja otpadnih voda i drugih aktivnosti i zahvata suprotno odredbama iz vodnog akta, do pitanja plaćanja posebnih vodnih naknada", kazali su. Time demantiraju izjave iz tog poduzeća da se ovdje radi o privremenom problemu, jer ih on očito prati od samih početaka. 

Radimlja Žuvela Stolac

Treba navesti da je nakon inspekcijskog nadzora Žuvela pokušala otpadne vode iz korita Radimlje provesti u Bregavu, da bi ih nakon toga provela na livadu poviše poduzeća. O svim tim djelovanjima svakodnevno smo izvještavali federalnog vodnog inspektora, koji je u konačnici donio odluku u kontekstu zaštite nekropole, okoliša i mještana koji su u više navrata prosvjedovali na Radimlji. Dodajmo da je na teren na pozive mještana izlazila i općinska inspekcija, koja je potom pozivala županijsku vodnu inspekciju, koja je također zadnjih dana izlazila na lice mjesta. 

Žuvela je obiteljski biznes državljana RH, a tvornica nosi ime po njihovu prezimenu. U tvornici ribe mahom rade žene, a veliki dio njih dolazi iz susjednih stolačkih općina. Poslovanje na ovakav način, da se otpad crijevima za navodnjavanje jednostavno usmjeri u korito rijeke u Hrvatskoj, koja je članica EU, te ima posebne obveze po pitanju ekologije, ovoj tvrtki nikada ne bi bilo moguće. 

Radimlja Žuvela Stolac

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.