FOTO  Strožiji režim ulaska u Bosnu i Hercegovinu

granicna policija bih

Prema podacima Granične policije BiH, najveći broj odbijenih ulazaka prema granici BiH evidentiran je iz Hrvatske (628), Srbije (219), Crne Gore (174), dok je sa aerodroma vraćeno 266 osoba bez dozvole ulaska u BiH.

Broj odbijenih ulazaka u BiH državljanima susjednih zemalja ukazuje da ih je iz Hrvatske bilo 76, Srbije 68 i Crne Gore sedam, što je 11,73 posto od ukupnog broja odbijenih ulazaka u BiH, piše Srna.

Najviše osoba kojima je odbijen ulazak, a koja su pokušala da uđu u BiH jeste iz samoproglašenog Kosova 533, Turske 197, Hrvatske 76, Srbije 68. Razlozi za odbijanje ulaska u BiH najčešće su neposjedovanje vize za ulazak, boravak, prelazak preko teritorije BiH ili odobrenje boravka propisanog zakonom, neposjedovanje važeće putne isprave, nemogućnost dokazivanja svrhe namjeravanog boravka, zabrana ulaska u BiH, krivotvorena putna isprava, te prijetnja sigurnosti.

Iz Granične policije navode da statistički pokazatelji ukazuju da su razlozi za odbijanje ulaza u BiH različiti u zavisnosti od toga na kojem dijelu granice/graničnom prijelazu se odbija ulazak, piše Hina.

Vidljivo je da se nositeljima putnih isprava oznakom samoproglašenog Kosova odbija ulaz uglavnom zbog neposjedovanja važeće putne isprave, kao i zbog neposjedovanja važeće vize.

Državljanima Hrvatske ulazak je najčešće odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave, a državljanima Turske zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka. Neposjedovanje dovoljno sredstava za izdržavanje, ali i važeće putne isprave razlozi su zbog kojih je odbijan ulazak državljanima Srbije.