STRASTVENI HOBI Lov nije rezerviran samo za muškarce, upoznajte Ljubinku

lovci, lov
Privatni album

Lov je na našim prostorima rezerviran isključivo za muškarce. Muški trofej. Ali ne mora značiti da jedna žena ne zna baratati oružjem ili ići u lov. Ljubinka Brković iz mjesta Donji Štrpci kod Prnjavora, sa svojih 26 godina, ruši stereotipe i dokazuje da i dama može biti rame uz rame s kolegama. Lovom se bavi nešto manje od 20 godina, a to polako prelazi u ozbiljan staž. Mlada, hrabra i neustrašiva, za Hercegovina.info, priča o svojim počecima i ljubavi prema lovu.

"Moja ljubav prema lovu se javila kada sam imala sedam godina. Prvi put sam se susrela s lovom kada je otac mene i sestru poveo u šumu. I od tada ne prestaje. Prenio je na nas svoja znanja i ljubav, a mi smo to upijale i uživale, znajući da ćemo se lovu sigurno posvetiti."

lovci,lov

Odrastajući na selu i u neprekidnoj sintezi s prirodom, Ljubinka je lov doživjela kao način života. Dolazeći iz obitelji u kojoj je lov tradicija, ovo je bio normalan slijed događaja. Kao što se čovjek nameće prirodi, tako se i priroda nameće čovjeku. Prihvati, prigrli i doživljava kao svoje. Zato i postoji pozitivna strana lova. Nije samo ono što se čini na prvu i što svi misle. Ubijanje životinja i narušavanje prirodne ravnoteže. Kako Ljubinka kaže, lov nije samo ubijanje kao primaran posao, već ima i drugu stranu medalje.

"Mi zimi iznosimo hranu životinjama, naročito kada su snjegovi, kada je njima samima teško doći do obroka. Naglasila bih da je važna stavka druženje, razgovori, razmjena iskustava i upoznavanje kolega iz drugih udruženja. Nije sve tako loše kao što prevladava mišljenje kod većine."

lovci,lov

Ona daje savjet svima koji žele baveiti lovom ili pak koji misle da je lov isto što i ubijanje, da se nekada upute u šumu s lovcima, te da se uvjere da nije baš tako i da je lov u suštini lijepo iskustvo.

"Ljudi nas često osuđuju da su lovci nemilosrdni, ali to uopće nije tako. Ako npr.idemo u lov na srndaća, uvijek se lovi onaj koji je škartiran, koji samo može napraviti štetu", brani ova mlada žena svoj posao, pa nastavlja:" Unatrag dvije godine, kod nas se pojavila divlja svinja i sada ih ima baš dosta i dogodila se situacija kada su u našem selu napravili štete poljoprivrednicima, gdje je uništeno preko 100 duluma kukuruza."

lovci,lov

Ipak pored srndaća, koji je Ljubinkin najznačajniji ulov, ona je malo suptilnija i više je ljubitelj lova na lisice ili šakala. Zajedno sa još 11 žena, od kojih su aktivne njih dvije, čini ljepšu i ženstveniju stranu Lovačkog udruženja "Borik". Kaže da lov ne mora biti ograničen samo za muškarce i preporučuje i drugim ženama da se okušaju u ovom hobiju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.