STRANAČKO KADROVIRANJE Kad Centar za socijalni rad postane slučaj

Gacko

Do čega može dovesti stranačka podjela direktorskih funkcija i imenovanje osoba koje ne ispunjavaju ni formalne uvjete za rukovodeće mesto pokazuje slučaj Centra za socijalni rad u Gacku. Problemi se gomilaju, a tenzija u ustanovi raste. Umjesto da pomažu osobama u stanju socijalne potrebe, ova ustanova je postala slučaj kojim se trenutno bavi “čaršija”, a sutra će možda i zastupnici na sjednici SO Gacko.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine u Gacku je vlast osvojio SNSD sa svojim koalicijskim partnerima. Jedan od njih je i Socijalistička partija Srpske (SPS) koja je, raspodjelom izbornog kolača, dobila kontrolu i nad Centrom za socijalni rad u Gacku. 

Praksa u hodu

U nedostatku odgovarajućih kadrova oni predlažu načelniku, a on Skupštini općine Gacko, da na čelo Centra za socijalni rad kao vršitelja dužnosti direktora imenuju Aleksandru Milović, pedagoginju po struci, ali u tom trenutku bez značajnijeg radnog iskustva. Od staža u struci je imala praktično samo pripravnički, piše Direkt-portal.com.

Naša politička praksa je potpuno normalizirala ovaj vid političke korupcije, a predsjednik SO Gacko Rajko Papović je tada možda otišao i korak dalje u javnoj relativizaciji značaja referenci i profesionalnog iskustva.

Naime, on se prilikom imenovanja v.d. direktora sredinom veljače 2021. na sjednici SO Gacko osvrnuo na činjenicu da biografije kandidata ni javnost ni zastupnici nisu mogli čuti. Papović je obrazložio da to ni ranije nije bilo moguće i da je ideja da se oni “u hodu praksaju kako da rade što efikasnije” .

Da je rezon politički koristan, ali po sustav i društvo poguban, vidi se tri i pol godine kasnije kada su problemi kulminirali, a nakon više verbalnih ispada, došlo je i do fizičkog kontakta.

Direktorica je pokrenula disciplinski postupak, tvrdi da je napadnuta, a dio zaposlenih se otvorenim pismom obratio predstavnicima lokalne vlasti tražeći da ih riješi direktorice koja nad njima vrši mobing.

Problemi se množe

“Do sada smo bezbroj puta išli kod načelnika, što kolektivno, što pojedinačno, tražeći pomoć i rješenje problema. Ali, situacija se nije popravljala”, rekli su za “Direkt” zaposleni koji su potpisali pismo u kojem traže da se o situaciji u Centru za socijalni rad raspravlja na sjednici SO Gacko.

“U našoj ustanovi je stvoreno jedno neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće i uvredljivo okruženje u kojem je radnicima ove ustanove koji odgovorno obavljaju svoj posao, postalo nemoguće raditi. Rukovodstvo općine je upoznato sa svim događanjima u ustanovi, odnosu prema pojedinim radnicima kao i pojedinim strankama”, navele su potpisnice pisma. 

Njih sedam optužuju direktoricu da je u više navrata uskraćivala osnovna prava radnika, diskriminirala one koji su zbog neisplaćenih toplih obroka tužili poslodavca tako što je uvećavala plaću onima koji se nisu priključili tužbi, mijenjala sistematizaciju, a posljednje je fizički napad na radnicu protiv koje je pokrenula neosnovani disciplinski postupak. 

To je bio povod i da pošalju otvoreno pismo prvenstveno načelniku i zamjeniku načelnika općine, ali i predsjedniku SO Gacko, zastupnicima i Sindikatu zaposlenih u Upravi.

Direktorica (ne)ispunjava uvjete

“Imam pet godina iskustva rada u struci, a stručni ispit mi treba za organe upravljanja, a ne za socijalnu zaštitu. Stekla sam uvjet odavno, prošle godine nije bilo Skupštine, pa se to razvuklo. Hoće li raspisati natječaj, toga se ne plašim”, objašnjava.

- Biste željeli natjecati se?

“U ovakvom kolektivu, vjerujte, ne. Ni kao radnik, a ne kao direktor”, odgovara na pitanje i dodaje da se njenim dolaskom na čelo Centra kolektiv praktično podijelio.

Kada je imenovana, poput još nekoliko novopostavljenih rukovoditelja, nije ispunjavala uvjete da se raspiše natječaj. Dok su u drugim ustanovama, pa i RiTE Gacko gdje je to također praksa, potrebno radno iskustvo smanjivali na tri godine, u Centru je to bilo nemoguće jer je Zakon o socijalnoj zaštiti decidno naveo uvjete koje direktor treba da ispunjava - pet godina iskustva u struci i položen stručni ispit. 

U međuvremenu su raspisivani natječaji za druge ustanove, kako je koji direktor stjecao uvjet. Tako se prije godinu i po dama na dnevnom redu jednog zasjedanja našla i točka vezana za natječaj u Centru za socijalni rad.

No, na samom početku sjednice je načelnik, kao predlagač, tražio da se povuče s dnevnog reda. U javnosti se nije polemiziralo o tome, ali je bilo jasno da je u pitanju omaška. Radnici tvrde da Milović tek nedavno stekla uvjet, ali da stručni ispit i ne može polagati jer ne ispunjava uvjete iz Pravilnika koji određuje ovo pitanje. Smatraju da su već ove činjenice dovoljne da osobu razriješe dužnosti, ali kršenje zakona očito nije smetalo predstavnicima lokalne vlasti.

Za “Direkt” Aleksandra Milović kaže da su problemi nastali čim je imenovana.

“Počelo je tom tužbom za isplatu toplih obroka. Pola kolektiva je odlučilo tužiti ustanovu, pa su molile te žene koje nisu htjele da tuže da im se pridruže. Ja sam ih, sa svoje strane, molila da se uzdrže od tužbe dok ne vidimo kako ćemo odrediti koeficijente. Jedne su rekle da neće da tuže jer sam ja tek došla kao direktorica i nisu htjele komplicirati situaciju znajući da tu nisam odgovorna. Odjednom je nastao raskol”, priča Aleksandra Milović i dodaje da su njene ruke vezane jer oni kao ustanova planiraju topli obrok za svaki mjesec, ali im u općini u godišnji proračun uračunaju samo za tri mjeseca. Zato su radnice odlučile sudskim putem da ostvare svoje zakonsko pravo. 

Pristup s pravne strane

Demantira da je bilo tko dobio stimulaciju kao nagradu za “lojalnost”, ističe i da je imala kolegijalan i tolerantan odnos prema svima. Od kolegice s kojom je imala fizički kontakt je, tvrdi, trpjela uvrede i nepoštovanje. Kaže da su neki od zaposlenih angažirani i preko projekata što se kosi sa zakonom. Zato je formirala Disciplinsku komisiju koja će utvrditi sve propuste i eventualno kršenje zakona.

“S pravne tačke ću tome pristupiti”, kaže.

Dodaje da je nakon 13 godina čekanja posla na birou dobila posao I “na kraju me je zapalo to što me je zapalo”, konstatira razočarano.

Na pitanje smatra li da je njeno imenovanje bilo pogrešno jer nije uspjela iznijeti se s problemima kaže:

“Svi ste upoznati s tim kako stvari funkcioniraju. Ja ovdje nisam došla sama, netko me je imenovao. To trebate vidjeti s njima”.

Budući da je grupa radnika tražila da se o problemima u ovoj ustanovi pitali smo je i što očekuje od naredne sjednice SO Gacko.

“Jednostavno mi je svejedno. Čvrsto stojim iza tvrdnje da ovdje ni jedna jednina riječ nije točna. Pridržavala sam se Pravilnika, čak i kada ovdje navode da sam ih oštetila”, kaže i dodaje da su, usprkos problemima u Centru, korisnicima pružali kvalitetnu uslugu.

Budući da je do sada Centar za socijalni rad odavao sliku jednog harmoničnog kolektiva koji se bavi osjetljivim i društveno odgovornim poslom te da su problemi nastali posljednjih godina, pitali smo i vidi li negdje svoju odgovornost za to.

“Ne. Tvrdim odgovorno da ničim izazvano se događa što se događa“, kategorična je bila Milović.

Pitanja smo poslali i načelniku općine Ognjenu Milinkoviću kao i zamjeniku načelnika Srđanu Mandiću koji je stranački kolega Aleksandre Milović, ali njihovi odgovori do zaključenja teksta nisu stigli. Nisu se javljali ni na poziv “Direkta”.