STRANAČKI KRAH U ZDŽ Vlast bez HDZ-a, općinski i županijski odbori u rasulu. Je li sve zbog muljaža na izborima?

Dragan Čović, Ivo Tadić, Mato Zovko HDZ BiH

HDZ BiH našao se u poprilično nezavidnoj situaciji kada je u pitanju sjever države, a posebno neugodne informacije dobivaju iz Zeničko-dobojske županije gdje su ih napustili brojni čelnici općinskih ili županijskih odbora, bivši ministri i istaknutiji članovi stranke.

Mladi pravnik iz Žepča Ivan Ćuro probao je za hercegovina.info pojasniti o kakvim je previranjima riječ u toj županiji, a da ne priča bez pokrića govori i činjenica da je podnio zahtjeva za poništenje Općih izbora 2022. koji je proslijedio na adrese Misije OSCE-a u BiH, Veleposlanstvo SAD-a, Veleposlanstvo EU, Johanna Sattlera i na adresu Visokog predstavnika, Christiana Schmidta. 

"Prije 10-12 godina u općini Žepče stvorile su se dvije frakcije HDZ-a BiH, jedna na čelu s Matom Zovkom, a druga na čelu s tadašnjim ministrom u Vladi ZDŽ, pokojnim Ivicom Ćurićem i Ivom Tadićem, koje su cijelo vrijeme nastojale preuzeti kompletnu vlast na svim razinama, odnosno i na općinskoj i na županijskoj razini, dovelo je do nevjerojatnog raskola među HDZ-ovcima, a kasnije se taj raskol odrazio čak i na obične građane i stanovništvo općine Žepče, pa i županije. U početku, sukob je bio unutarstranački, odnosno sukob je nastao baš oko ove aktualne stvari, a to je ovladavanje ŽO HDZ BiH ZDŽ, kojim je vladao prvo Ćurić, a nakon njega je kormilo preuzeo Ivo Tadić. Tadić nije krio nezadovoljstvo radom općinskog načelnika Mate Zovke i njegovog pijuna, Josipa Jože Martića, ali ni sam Tadić nije bio baš korektan prema svojim neistomišljenicima, to najbolje zna prozvani Dragomir Dunđer, kao i nekolicina običnih Hrvata Zenice i ostalih općina u ZDŽ", naglašava Ćuro na početku razgovora.

Ima li čistih i ispravnih u stranci?

"Tadić je uspio muljažama u posljednja dva izborna ciklusa ugurati po 3 županijska zastupnika. Što se tiče općinskog načelnika Vareša, Zdravka Maroševića, on je sam sebi najzaslužniji za pobjedu na izborima, jer je dobio podršku od Bošnjaka i to je nesporna činjenica, ali ovo s napuštanjem HDZ-a, mislim da ga je Tadić prevario, ali vrijeme će pokazati", nastavlja.

Ivo Tadić, predsjednik KO HDZ ZDK: Prilikom ulaska u vlast očekujemo  ministarstva u Vladi ZDK | Visoko.ba

Sukob se prelijeva iz unutarstranačkih okvira

"Najbolji primjer je općine Žepče gdje se vidi na području 'do tunela Karaula i područje iza tunela Karaula. Naime, unutarstranačkom podjelom, podjelila se i sama općina na dvije frakcije, kao i poduzetnici koji su bliski i jednoj i drugoj, dakle, cijela općina je podijeljena prema frakcijama HDZ-a BiH u Žepču.
Godinama su tu razjedinjenost koristili za izborni inženjering, a što ćete se i osobno uvjerit u Zahtjevu koji sam poslao na sve adrese, te su na taj način i Tadić i Martić i Zovko održavali svoje pozicije, dok su Mladež koristili kao topovsko meso, odnosno, egzekutore za pljačku izborne voljhe građana", ističe ogorčeno kada priča o stanju u svom Žepču.

HDZ BiH kao najodgovorniji za ono što im se događa, odnosno vraća

"Slobodno mogu reći da je HDZ BiH jedna dobro organizirana kriminalna organizacija s preko 45.000 članova, kako i sam Čović reče, 'organiziranih', te je ekipa iz Mladeži HDZ-a BiH Žepče, svjetski rekorder u namještanju i pljački izbora. Odgovorno tvrdim da HDZ BiH Žepče i svi parlamentarni zastupnici koji
su osvojili mandate na Općim Izborima 2022. godine ispred ove kriminalne organizacije, nisu te mandate osvojili na zakonit način, te tvrdim da su brutalnom pljačkom i namještanjima biračkih odbora preko Općinskog Izbornog Povjerenstva u kojem je glavnu riječ imao Dragan Galić, bivši predsjednik Mladeži HDZ BiH Žepče, kumče od načelnika općine Žepče, Mate Zovke kao i činjenica da su Galić i Zovko prvi susjedi, odnosno žive čitav život kuća do kuće. No, pored političkih funkcija koje redovno ova kriminalna bagra osvaja krađom i pljačkom izbora, sukob je naravno nastao i oko kriminalnog plijena, odnosno para. Nije tajna da je načelnik Zovko uz pomoć Martića dok je bio federalni ministar prostornog uređenja, nekoliko puta mijenjao trasu autoputa i da su trgovali povjerljivim informacijama koje su skupo naplaćivali, što kroz reket za eksproprijaciju zemljišta na trasi autoputa VC, što na način da su unaprijed kupovali zemljišta na trasi dok još uvijek nije bilo poznato kuda će ta trasa ići, pa su na taj način stekli milijune KM nezakonite imovinske korist. Tadić i njegova ekipa kada je to vidjela, umjesto da prijavi, ušli su obračun s njima želeći ih maknuti i nastaviti njihovim kriminalnim stopama, ali im nije uspjelo", tvrdi Ćuro za hercegovina.info.

Mato Zovko: Priopćenje za javnost - Zepce.Ba Portal

Koja je uloga predsjednika Čovića u svemu tome?

"Nakon što je Čović ovlastio Zovku i postavio ga za Povjerenika, ovaj je legitimirao unutarstranačku pljačku, a Tadić i njegova ekipa lopova koji su zaslužni za izbornu pljačku i osiguravanje političkih pozicija za Tadića, Jelića, Pešića, Perkovića, Lovrića, Jukića itd...su napustili ovu stranku, a bitno je napomenuti da ih je 19. 1. 2023. godine, tadašnji predsjednik OO HDZ BiH Žepče, Josip Joža Martić izbacio iz HDZ-a BiH, a da ih je Dragan Čović, početkom veljače 2023. godine vratio u HDZ BiH. Ukupno je bilo izbačeno 49 članova, a oni su danas vidimo samovoljno napustili tu stranku i osnovali su novu, pod nazivom koji sam joj ja pogrdno dao - 'Stranka za svaki Slučaj', jer se ne zna još uvijek točan naziv iste'", zaključio je.

Sugovornik smatra da je pravi raskol žepačkog, ali i županijskog HDZ-a u Zeničko-dobojskoj županiji utemeljen zbog osobnih interesa koji su rubni s krimogenim radnjama, lov na političke funkcije, pozicije i karijere u zakonodavnim tijelima kako bi lakše kontrolirali pravosuđe i policiju.

Cijeli zahtjev za poništenje izbora koji je poslan na sve bitne instance možete pročitati u cijelosti:

Zahtjev OHR by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.