ŠTRAJK ZAPOSLENIKA UINO Stvorene ogromne gužve na carinama i pojedinim graničnim prijelazima

Šleperi
N1

Sindikat zaposlenih u Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UINO BiH) organizirao je štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Štrajk carinika iz UIO doveo je danas do ogromnih kolona na pojedinim graničnim prijelazima i carinskim terminalima, javlja N1.

Umorni i nezadovoljni vozači kažu da ne čekaju dugo samo danas zbog štrajka, nego svaki dan.

Po nekoliko sati čekaju na carinske procedure, a nerijetko dobivaju kazne za robu koja nije isporučena na vrijeme.

Podsjetimo, zaposlenici UIO štrajkom žele skrenuti pozornost na, kako kažu, svoj izuzetno loš položaj.

Kako je danas istaknula Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata uposlenih u UIO, radnicima su, već trinaest godina, plaće ne samo zamrznute, nego u dva navrata i smanjene, te osnovica za plaću iznosi 476 KM.

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, ističe predsjednica ovog sindikata, dodajući kako je ova institucija ključna za fiskalnu stabilnost države, a trpi ‘maćehinski odnos’, jer sav višak prihoda svake godine završava u blagajnama nižih razina vlasti.

Zaposlenici, između ostalog, smatraju da se, zbog svoje specifičnosti, trebaju izdvojiti u poseban zakon – Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO, i to je, ujedno, i njihov drugi zahtjev koji je Mrnjavac danas istaknula.

Treći zahtjev je izjednačavanje prava svih zaposlenih u ovoj instituciji.

Mrnjavac navodi kako pravo na naknadu na odvojeni život i troškove smještaja imaju samo rukovodeći službenici i šefovi, dok se ova uredba ne odnosi na ostale zaposlene.

“Primjerice, ako se oni premještaju iz Mostara u Gradišku, od onih svojih 475 KM moraju snositi sve troškove, dok šefovi imaju naknade. To je diskriminacija i nedopustivo je, tražimo od Vijeća ministara BiH da ispravi nepravdu”, dodala je u obraćanju medijima.

Posljednji zahtjev odnosi se na donošenje kolektivnog ugovora.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima u razumnom vremenu, Mrnjavac je najavila mogućnost generalnog štrajka.