STOŽER CZ NEUM Vlada FBiH nam 'gasi' turizam i radna mjesta

Neum
Hercegovina.info

Četiri općine u HNŽ-u prema službenim podacima nemaju nijednu osobu zaraženu koronavirusom. U Stožeru civilne zaštite Neum uveli su niz mjera za sprječavanje i širenje koronavirusa, te osnovali Povjerenstvo za smanjenje utjecaja epidemije na neumsko gospodarstvo.

Neum se može pohvaliti kao jedna od rijetkih općina koja je uspjela izbjeći prodor koronavirusne infekcije unutar svog teritorija. Iskreno se nadamo i uzdamo kako će tako i ostati. Pored zapovijedi i preporuka federalnog i županijskog Stožera, općinski Stožer civilne zaštite Neum je donio niz mjera za sprječavanje i širenje koronavirusa. Na ulazu u Općinu vrši se dezinfekcija vozila. Zatim, donijeli smo privremenu zabranu obavljanja i vršenja građevinskih radova na području općine, te odluku o obaveznom evidentiranju osoba sa prebivalištem izvan općine Neum prilikom boravka na području općine Neum“, kazao je za hercegovina.info rukovoditelj Stožera civilne zaštite općine Neum, Marko Tapalović.

On je istaknuo kako najveće zasluge u dosadašnjoj borbi protiv koronavirusne infekcije pripadaju stanovnicima općine Neum koji svojim odgovornim ponašanjem i poštivanjem mjera opreza i zabrane učinili najviše da ovaj opasni virus ostane van granica općine.

Stanje nesreće, uzrokovano koronavirusom u kojoj se nalazimo već mjesec dana, izravno je pogodilo život i egzistenciju cijele populacije, pa tako i stanovnike općine Neum.

„Turizam, kao temeljna gospodarska grana na području općine Neum najviše trpi, jer su hoteli i ugostiteljski objekti u potpunom zastoju. Stožer civilne zaštite općine Neum je donio i odluku o osnivanju Povjerenstva za smanjenje utjecaja epidemije koronavirusa na neumsko gospodarstvo, koje za zadaću ima pratiti i analizirati posljedice koje nastaju u svim granama gospodarstva, te predlagati mjere za ublažavanje negativnih efekata epidemije koronavirusom“, istaknuo je Topalović i dodao:

Općina Neum je uputila apel Vladi Federacije BiH za pomoć općini Neum kroz izmjene i dopune Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih posljedica pandemije koronavirusa i druge mjere Vlade FBiH. Isti taj zakon, u sadašnjoj predloženoj formi u potpunosti isključuje mogućnost ostvarivanja subvencija za gotovo sva poduzeća na području općine Neum što smatramo apsolutnom diskriminacijom, te nam se čini kao da Vlada FBiH „gasi“ turizam u Neumu, „gasi“ radna mjesta i ako se Zakon u ovoj formi usvoji onda možemo konstatirati i da se zakonski uništava gospodarstvo općine Neum“.

U Stožeru civilne zaštite općine Neum razmišljaju o ublažavanju mjera, ali kažu kako još nije vrijeme za to.

„U ponedjeljak na sjednici Stožera civilne zaštite općine Neum odlučeno je da će se navedene mjere produžiti na još sedam dana. To što nemamo zabilježen nijedan slučaj oboljenja od koronavirusa ne znači da je opasnost prošla, moramo se i dalje ponašati odgovorno i pridržavati svih mjera opreza, a sve u svrhu zaštite naših stanovnika“, poručio je rukovoditelj Stožera civilne zaštite općine Neum, Marko Tapalović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.