Stotine tisuća maraka za seminare!

parlament
Ovaj iznos naveden je u odgovoru Vijeća ministara BiH na pitanje Mirsada Đonlagića, predsjedavajućeg Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, piše avaz.ba.

Sve po zakonu

Đonlagić pojašnjava da je s ovim pitanjem prvenstveno želio doći do podatka koliko je do sada sredstava iz budžeta BiH izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija, a ne samo u protekloj godini. Stoga i nije zadovoljan dobivenim odgovorom koji se odnosi samo na prošlu godinu.

On će na detaljima insistirati i na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma, zakazanoj za 27. lipnja.

- Kao što vidimo iz ukupnog iznosa koji se troši za ove namjene, riječ je o ogromnim sredstvima. Zato moramo otvoriti raspravu o tome ide li to usavršavanje u korist pojedinaca ili države te kakvu korist cjelokupno društvo ima od toga - kaže Đonlagić.

Iako iz Vijeća ministara kažu da je iznos izdataka za usluge stručnog obrazovanja i usavršavanja u 2015. godini potrošen, uglavnom, za učešće službenika na seminarima i obukama iz oblasti računovodstva, interne revizije i financijskog upravljanja i kontrole, obuke ili seminare iz oblasti reforme pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudija i tužitelja, Đonlagić kaže da je neophodno preispitati svaki pojedinačni slučaj.

- Mora se povesti računa o tome jesu li svi ti seminari zaista bili neophodni i je li država zaposlila adekvatno osoblje na određene pozicije, za koje je onda morala izdvajati dodatna sredstva ili se pri izboru određenih kadrova mora povesti više računa o njihovoj stručnosti da bi mogli odgovoriti zadacima i poslovima na kojima su angažirani, a zašto opet primaju redovnu i ne tako malu plaću - smatra Đonlagić.

I dok iz Vijeća ministara tvrde da je pravni osnov za isplatu sredstava za ove namjene utemeljen u Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Đonlagić kaže da to ne znači automatski da je to i pravo na rastrošnost.

- Baš zbog zakonitosti takvih odluka mi moramo znati troši li se taj novac transparentno i, ponavljam, moramo vidjeti jesu li ti seminari ili drugi vidovi usavršavanja doveli do učinkovitijeg i efikasnijeg rada tih institucija. Ako to nije tako i ako imamo situaciju da se godišnje samo na nivou državnih institucija troše stotine tisuća maraka za ove namjene, onda tu praksu treba mijenjati, jer zakoni i postoje da bi se mijenjali - izričit je Đonlagić.

Objaviti imena

Dodaje da će ustrajati na tome da transparentno budu objavljena pojedinačna imena onih kojima je iz budžeta plaćeno stručno usavršavanje, jer su iz Vijeća ministara kazali da se za takve odgovore mora obratiti pojedinačno svaka od 75 institucija sa spiska.

Inače, iz dostavljenih podataka Vijeća ministara vidi se da je za ove namjene najviše potrošila Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH, i to 73.996 KM, zatim Visoko sudsko i tužilačko vijeće 41.714 KM, Tužilaštvo BiH 27.878 KM te Regulatorna agencija za komunikacije 29.121 KM.

Plaćati obuke koje će sačuvati živote

Među državnim institucijama i agencijama ima i onih koji su za obuke i usavršavanja svojih kadrova izdvojili i znatno manje iznose, poput Centra za uklanjanje mina, koji je izdvojio tek 497 KM. Đonlagić kaže da se i u ovakvim slučajevima treba otvoriti rasprava.

- Baš na ovakvim primjerima treba vidjeti je li se možda za ove svrhe trebalo izdvojiti više sredstava da bi ljudi na ovakvim poslovima bili bolje obučeni i bi li možda bolja obuka dovela do toga da se sačuvaju životi ili, primjerice, ovaj proces ubrza i poboljša. Sve su to stvari o kojima treba povesti računa - naglašava Đonlagić.

Neki od iznosa za seminare i obuke isplaćenih u 2015. godini

- 73.996 KM Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH
- 41.714 KM Visoko sudsko i tužilačko vijeće
- 29.121 KM Regulatorna agencija za komunikacije
- 27.878 KM Tužilaštvo BiH
- 26.563 KM Ministarstvo financija i trezora BiH
- 25.799 KM Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH
- 12.677 KM Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
- 11.565 KM Ministarstvo sigurnosti BiH
- 7.187 KM Ministarstvo obrane BiH
- 1.586 KM Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH