Stotine pristaša Fikreta Abdića stigle iz BiH kako bi mu čestitale rođendan

Više od 2,5 tisuće ljudi iz Velike Kladuše i okolice danas je stiglo pred pulski zatvor kako bi Fikretu Badiću čestitali sedamdeseti rođendan. Abdić, kojega njegovi pristaše znaju pod nadimkom Babo, u Puli služi devetu godinu 15-godišnje zatvorske kazne zbog ratnih zločina u BiH. Inače, osuđen je u Karlovcu, a prvotna kazna bila je maksimalnih 20 godina zatvora, što je Vrhovni sud smanjio.

Većina čestitara stigla je u 37 autobusa oblijepljenih Abdićevim slikama i čestitkama. Mirno su se okupili na parkiralištu ispred bivše vojarne Karlo Rojc, gdje su istakli dva velika transparenta (na većem je pisalo “Na svijetu ima puno vođa, ali samo je jedan Fikret Abdić Babo”), te zapjevali za tu priliku posebno napisanu pjesmu. Zadnji stih glasio je “Kladuša će biti što je bila/jer svog Babu nije izgubila”.

Abdića je posjetila i njegova obitelj. Sin Ervin rekao je kako se Abdić osjeća dobro, te da je u punoj mentalnoj snazi.

– On se smatra nevinim za zločine zbog kojih je osuđen. S obzirom da je izdržao više od polovice kazne mogao bi tražiti povlastice, no on ih ne želi koristiti. Uživa punu potporu obitelji – rekao je Ervin Abdić.

Njegova sestra Elvira Abdić-Jelenović pojasnila je kako se Abdić povlasticama ne želi okoristiti jer smatra da na njih, obzirom na ozbiljnost zločina za koji je osuđen, nema pravo.

– Moj otac osuđen je a da nije bio obavljen istražni postupak. Ja smatram da se radilo o dogovoru Stjepana Mesića i Alije Izetbegovića – rekla je.

vecernji list/hercegovina.info