FOTO  Stotine kamiona šljunka vade iz Neretve u Čapljini, a nitko nema dozvole

šljunak, Neretva, eksplotacija, vijesti, eksploatacija, šljunak, dretelj

Na području Grada Čapljine ponovno je aktualna priča o nelegalnoj eksploataciji šljunka u Dretelju, za koju trenutačno nitko nema dozvole. Na ilegalnu eksploataciju stotine kamiona šljunka ukazuje čapljinska oporba, dok u Gradu kažu da nisu nadležni. 

"Grad Čapljina nema nikakvih ingerencija u vezi vađenja šljunka iz  Neretve. To je isključiva nadležnost Agencije za vodno područje Jadrana te se za sve informacije vezane za vađenje šljunka obratite navedenoj Agenciji", stoji u odgovoru Općine Čapljina našem portalu. U navedenoj Agenciji potvrđuju kako se sve radi nelegalno i nitko trenutačno nema dozvolu za eksploataciju šljunka.

"Nitko nema dozvolu za eksploataciju šljunka. Prošle godine ugovor su dobile tvrtka 'Hering' i 'Eccon inžinjering'. Oni iz neki opravdani razloga nisu mogli izvesti radove i vodna suglasnost je istekla. Da bi se dobila nova, mora se donijeti nova projektna dokumentacija. Oni su donijeli novu projektnu dokumentaciju i u sektoru za izdavanje vodni akata u Jadranskom slivu ista je u obradi. Kada bude izdana vodna suglasnost navedene tvrtke koje su prošle na javnom pozivu će dobiti dozvolu i tek tada će moći ući u korito", kaže za Hercegovina.info Anel Nurković iz Agencije za vodno područje Jadrana.

Ponavlja da se radi o nelegalnoj eksploataciji, te da su uputili dopis Federalnoj inspekciji.

„Sada je sve na njima. Na njima je nadležnost nelegalne eksploatacije. Oni će izaći na teren i utvrditi činjenično stanje. Što se tiče naše Agencije nitko nema odobrenje vaditi eksploataciju na toj dionici, ali ni na jednoj drugoj", istaknuo je.

Čapljinska neovisna stranka sve je prijavila policiji, inspekciji, resornom ministarstvu.

"Trenutno se šljunak lageruje na K.Č. 1253/2 K.O. Dretelj. Ne bez razloga, jer vjerojatno će daljnja priča biti da je šljunak na privatnoj parceli, i da se sam od sebe stvorio. Da nije istinito, bilo bi žalosno. Očito nikoga nije briga i nitko od institucija, inspekcija, uključujući i MUP, ne reagira. Gradske vlasti se prave da nemaju pojma o tome, ali jako dobro se zna da upravo radi ovoga imaju interes. Zato se valjda svi i prave ludi", kažu iz stranke Čapljina u srcu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.