STOČANKE PREDNJAČE Nova ministrica pravde bi mogla biti Tonka Krešić, šefica Čovićevog ureda

Tonka Krešić

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine glasalo za to da mandatarka novog Vijeća ministara bude Borjana Krišto (HDZ) polako se naziru i imena za preostale ministarske pozicije u ovom tijelu.

Kao što je već od ranije poznato, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ bi u novom sazivu trebala pripasti i ministarsko mjesto u Ministarstvu pravde te civilnih poslova.

Prema pisanju Klixa, na poziciju ministrice pravde trebala bi biti imenovana Tonka Krešić-Gagro, dosadašnja dugogodišnja savjetnica i šefica ureda Dragana Čovića.

Osim ove funkcije, Krešić-Gagro je duže razdoblja aktivna i kao akademski radnik na Sveučilištu u Mostaru, točnije Pravnom fakultetu.

Osim pozicije Ministarstva pravde, HDZ-u je u raspodjeli vlasti pripala i pozicija Ministarstva civilnih poslova gdje je do sada taj posao obavljala Ankica Gudeljević. Za sada nije poznato tko bi Gudeljević mogao naslijediti na ovoj poziciji.

Kada je riječ o ostalim ministarstvima, Osmorka bi prema planu trebala dobiti ministarstvo vanjskih poslova, a na tu funkciju bi trebao biti imenovan Elmedin Konaković (NiP). Novi ministar obrane bi trebao biti SDP-ov Zukan Helez, a ministarstvo prometa i komunikacija bi mogao voditi Edin Forto (NS).

Treći partner u državnoj vlasti, SNSD, u novom raspodjeli trebali bi dobiti pozicije ministarstva financija (Zoran Tegeltija), sigurnosti (Nenad Nešić kao partner iz DNS-a) i vanjske trgovine Staša Košarac.