ŠTO SU TRAŽILI? Na lokalitetu devastirane crkve 1936. nađeno 150 kilograma antičkog novca

Stolac - Crkvina devastacija

Zavod za zaštitu kulturno - povijesne baštine HNŽ oglasio se i službeno o devastaciji Crkvina u mjestu Trijebanj kod Stoca, gdje je mještanin DŽ.Idriz angažirao bager da prekopa stećke i srednjovjekovnu crkvu.

Uz ranije navedeno u izjavi za Hercegovina.info Ivanka Miličević-Capek, direktorica Zavoda navodi novi detalj, javnosti ranije nepoznat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Osobno su mi vrlo zbunjujući razlozi uništenja u lokalnoj zajednici i šire vrlo poznatog lokaliteta smještenog  u „ zelenom pojasu“ izvan urbanih i građevinskih  zona, arheološki istraženog u organizaciji Muzeja Hercegovine u Mostaru na imanju vlasnikovih predaka 1983. godine, koji se spominju u radu istraživača lokaliteta mr. sc. Tomislava Anđelića „Srednjovjekovna crkva u Trijebnju kod Stoca u Hercegovini“  ( „Hercegovina“ broj 2 (10), 1996), čega se vlasnik može živo sjećati. Možda se dio odgovora nalazi u podatku da  je 1936. na ovom lokalitetu nađena velika ostava sa 150 kg antičkog novca. Zahvaljujemo svim savjesnim građanima i ljubiteljima baštine na angažiranju oko ovog slučaja. Moj obožavani mentor i veliki prijatelj Tomislav Anđelić čiju smo 6. godišnjicu smrti obilježili ovog mjeseca danas se prevrće u grobu“, zaključila je Capek.

Treba kazati da je bager bio fokusiran isključivo na crkvu i nalazište, a da je ovaj vandalizam imao financijski cilj smatraju mnogi arheolozi.

Naime, na ovom lokalitetu je nađena ogromna ostava novca, među najvećima na prostoru bivše države, konkretno nađeno je 11.072 komada rimskog brončanog novca.