ŠTO SE SVE KRIJUMČARILO Med za potenciju, kamagra, zubarska oprema, čamci...

Krijumčarenje cigareta Zvornik
GP BiH

Bokser, šoker, čamac na napuhavanje, te med za potenciju i sredstvo za potenciju kamagra, samo su neke od stvari koje su oduzete prošle godine u BiH ili na graničnim prijelazima, potvrdili su u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

"U Zenici su prošle godine privremeno oduzete teleskopska palica, bokser, šoker i šuriken ukupne vrijednosti 1.365 KM, dok je u Sarajevu oduzeto 50 komada meda za potenciju od 240 grama, koje koštaju 1.500 KM", istaknuli su iz UNO za "Nezavisne".

Prema njihovim riječima, osim već navedenih stavki, u Bijeljini je oduzeto 25 čamaca na napuhavanje za četiri osobe s pumpom i veslima u vrijednosti od 17.500 KM.

"Na graničnom prijelazu Karakaj oduzeto je 600 pakiranja po sedam komada sredstva za potenciju kamagra 100 mg Oral Jelly, u vrijednosti od 21.000 maraka", kazali su u UNO.

Najvrjednije na ovom popisu je oduzeto na graničnom prijelazu Ljubuški, i to mašina za pakiranje cigareta s pripadajućim dijelovima, čija je vrijednost iznosila čak 170.000 KM.

Kada su u pitanju vrijednije stvari, u Orašju je oduzeto osam gusjenica za ATV Camso x45, čija je vrijednost 24.000 KM, te prateći adapter za postavljanje gusjenica vrijedan 1.400 KM.

"U Zračnoj luci Sarajevo oduzet je 51 komad stomatološkog materijala i opreme, ukupne vrijednosti 3.790 KM", ističu u UNO.

Tako su spriječeni i pokušaji krijumčarenja stvari, kao što su kertridž za tetoviranje, kovane ograde, te 110 bočica sredstva za botoks, čija je vrijednost iznosila 13.200 KM. 

Na graničnim prijelazima oduzeti su i rezervni dijelovi za mašinu za proizvodnju prediva, te prah - kemikalija za njeno čišćenje, kao i morska riba, mašina za sladoled.

Kada se radi o proceduri nakon oduzimanja robe, kako navode iz UNO, u skladu s nadležnostima Sektora za provođenje propisa, protiv osoba od kojih je ona privremeno oduzeta, shodno prekršajnom zakonodavstvu, pokreću se prekršajni postupci pred nadležnim sudom.

Kazne se kreću u rasponu od 200 do 200.000 KM, ovisno o vrsti prekršaja i osobe koja je počinilo prekršaj. Tako će se, prema Zakonu o carinskim prekršajima BiH, novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 70.000 KM kazniti za prekršaj pravna osoba ili druga osoba ako preko graničnog prijelaza unese ili iznese, odnosno pokuša unijeti ili iznijeti skrivenu robu.

Osim toga, i Kazneni zakon BiH je za kazneno djelo krijumčarenje odredio novčane kazne ili kaznu zatvora do čak 10 godina, ovisno od toga koja je težina kaznenog djela.