ŠTO NAS OČEKUJE? "Kad god planine nisu imale snijega, nije poslije bilo baš najpovoljnije..."

Planina bez snijega

Niska količina snijega na bh. planinama je, možda, glavni razlog za zabrinutost i da se hvatamo za glavu, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

On je za N1 kazao da naredih dana temperature idu i do 20 stupnjeva Celzijusa, a u ovom centralnom planinskom pojasu uglavnom će biti od 12 do 16 stupnjeva.

“To su temperature zraka za nekih 8 do 10 stupnjeva iznad prosjeka. Samo da dodam – nije praksa da se imenuju anticiklone, imenuju se jedino oluje i uragani koji mogu pričiniti neku materijalnu štetu Generalno gledano mi možemo govoriti da će u drugom dijelu veljače doći do tranzicije vremenskih prilika, još ne možemo otpisati zimu. Očekujemo tada više prodora hladnih masa sa sjevera kontinenta”, dodaje Sladić.

Treba istaknuti da će narednih pet do sedam dana biti s vrlo malom količinom padalina, ali će se nakon toga sve više navlačiti oblaci sa zapada.

Zbog “mršave zime” sebe dovodimo u nezgodnu situaciju

“Vlažan zrak će sve više prodirati iz oblasti Mediterana koji će nam prouzročiti razliku u pritisku i temperaturama. Od petka, naročito od idućeg vikenda, bit će uvjeta za umjeren do jak jugo s povremenim olujnim udarima. Poslije 12. veljače bit će primjerenije temperature zraka za ovaj mjesec”, prognozira on.

Anticiklona o kojoj se danima piše, nazivaju je “Zeusom” i “Ubojicom zime”, nije nešto čemu nismo svjedočili u prošlosti.

“Imali smo i jačih anticiklona, pa nismo toliko davali značaj takvim sustavima. Ne događa se ništa značajno. Jedino gdje se daje potencijal ovoj anticikloni jest da su temperature zraka veće od prosjeka. Možda više da se zabrinemo što nam je količina snijega na planinama toliko niska da bi se mogli hvatati za glavu”, smatra on.

Dodaje da za glavu treba da se hvatamo zbog turizma, ali i zbog toga što ako uzmemo u obzir da sve češće imamo suše, da nemamo nekih većih signala za padaline narednih mjeseci – i kada se pogledaju globalne konekcije i parametri – možemo onda okvirno govoriti da zbog “mršave zime” sebe dovodimo u nezgodnu situaciju.

“Ne možemo obnoviti naše rezervoare i možem očekivati da ćemo imati određenih poteškoća. Dakle, bolje bi bilo da se zabrinemo što planine nemaju snijeg jer kad god smo imali te probleme nije bilo baš najpovljnije u narednom razdoblju”, kaže on.