Što može novoosnovana Posavska stranka

Utemeljitelj stranke je Ninoslav Sušilović iz Orašja donedavni član HSS-a i koalicije HSS-NHI.Ninoslav Sušilović je 45.godišnjak,otac troje malodobne djece,dugogodišnji urednik glazbenog programa radio postaje Orašje,odnedavno i fakultetski obrazovan na ekonomskom fakultetu u Brčkom,od posljednjih izbora i dopredsjednik OV Orašje.Ninoslav Sušilović vuče korijene iz okolice Livna-Duvna.

 

Kao desna ruka Zorana Budimića predsjednika HSS-a Orašje u posljednjoj izbornoj kampanji istakao se i sa promidžbenim DVD-om „povratak Bosni-povratak sebi“ u kojem je na 30 min. materijalu snimljenom u „kućnoj atmosferi“ izložio svoje poglede na politička događanja u Posavini zajedno sa Ivanom Krndeljom iz Brčkog i jednim gvardijanom iz Tuzle.

Ono što je simptomatično u više navrata pa i na spomenutom DVD-u je potencirao dvije priče u vidu narodnih predanja-anegdota o psu „Šargi“ koji je gazdi čuvao stado međutim uvijek je u obračunu sa vukovima nakon najglasnijeg početnog lajanja nestajao tako da su se vukovi lagano obračunavali sa stadom i ostalim psima sve do jednog dana kada gazda nije Šargu prokužio te ga ubio iz puške.

Druga anegdota je vezana za kokota-pijevca u stilu filozofskog kukurikanja ali sa naravučenjem da duljina kukurikanja ne ovisi od njega.

Tko će lajati a tko će kukurikati ostaje da se vidi i na ovim izborima.

Dali su ove anegdote alibi za eventualni neuspjeh ili tek pričice kojima se vrlo vješto za zabavu naroda u političkim napucavanjima danas služe političari kalibra S.Mesić,J.Kosor i dr. kojima su narodne doskočice svakodnevnica ostaje da vidimo i u kojim će okvirima sve zaživjeti u obliku Posavske stranke.

Na predstavljanju stranke izgleda već je napočetku bilo nezadovoljstva pa mnogi „neovisni“ portali komentiraju „Jesu li lokalne političke ikebane smoinicijativno naložile takvu medijsku blokada ili su "naredili drugovi odozgora" teško je procjeniti.

Uz to se euforično navodi „Ali zato nije teško izvući zaključak da je Posavska stranka uzdrmala političku scenu u Posavini kao niti jedna druga do sada. Posavska stranka neće koalirati s onim političkim subjektima koji su Posavinu doveli do ovakvog stanja gdje je presjednik Sušilović bez suzdržavanja  upeo prstom u Čovićev HDZ“.

Ali na konferenciji za novinare održanoj u petak 7. svibnja predstavljeni su razlozi i ciljevi osnivanja nove stranke. Predsjednik stranke Ninoslav Sušilović je kazao kako je Posavina podijeljena između dva entiteta i Distrikta Brčko. „Svaka od općina bosanske Posavine ima sličnih problema nego, recimo, općine u Posavini i negdje drugdje u BiH.Dio članstva HSS-NHI formirao je novu stranku, čije je ime Posavska stranka.

Oni koji malo bolje poznaju članstvo HSS-NHI s pravom se pitaju s kakvim ljudima i kadrom i sa kim Posavska stranka može ući u borbu za bolje sutra u Posavini.

Ono na čemu je ponajveći dio članstva ranije gradio svoja stajališta uglavnom je bilo „svaljivanje krivice“ na Mostar i „Čoviće“ vjerojatno zbog nemoći i javne prozivke domaćih vladajućih kao i opozicionih intelektualaca koji se nikada javno nisu u medijima borili za bilo što u Posavini a kao blijeda sjenka još u sjećanju se samo sjećamo Zubakovog „kukurikanja“.

Kao što navodi i gosp. Sušilović uglavnom se „šargovalo“ u sjeni pri čemu su pojedini posavski „političari“ samo mijenjali ministarske i načelničke fotelje te se enormno obogatili te su nekakve kapitalne projekte i investicije u Posavini „farbali“ a bili su to projekti dobiven od Hrvatske Vlade te razne vrste inozemnih donacija.

Kao što danas u Stankovićevoj emisiji Nu2 gospodin,sportaš od glave do pete,a što je najvažnije pravi čovjek Nikola Pilić reče: „Kerumu svaka čast kao trgovcu i biznismenu s njuhom ali on nemože biti vođa i gradonačelnik jednog grada kao što je Split a da nezna za Malu Floramy (opereta I.Tijardovića op.a.).aludirajući na obrazovanje,kulturu i ostale ljudske vrline što trebaju krasiti nekog vođu.

Nemožemo se oteti dojmu da u vrijeme kada nije bitno tko je kakva stranka mi Hrvati u BiH opet nemamo osjećaja da treba stisnuti glave i jasno „zakukurikati i zalajati“ da su Hrvati u BiH neravnopravni i da ovakvi entiteti predstavljaju takvu neiskrenost i nepravdu da ovakva BiH kao takva naprosto nemože opstati.

Upiranje prstom u nekoga sa strane iz straha,nemoći,neznanja da prstom upreš u Šargu u svome posavskom toru a da ga neubiješ iz puške umijeće je politike a sve ostalo liči na politikanstvo.

Godinama smo svjedoci slabašnim strankama u kojima se okupljaju neobrazovani,nepismeni,nekulturni ljudi (a tek onda članovi) koji svoje sitne životne interese i komplekse liječe u prozivanju drugoga ili čak one stranačke vođe kojima stranka služi kao paravan i imunitet za nemoral,pljačku,krađu,politikanstvo.

Narod, kome međunarodni  tenkovi uđu u banku i zatru svako sjeme HRHB a srbima velikodušno ostave republiku (nakon vezivanja za stupove i kao nagradu za sve zločine),koji muslimanima dopuste majorizaciju nad federalnim „partnerima“ i koji u ime nekakve kvazi demokracije serviraju bestidnog Komšića (Ok, prije toga i Ivu Miru Jovića koji je ipak svjestan Hrvat) u predsjedništvo kao predstavnika svih Hrvata je neviđena sprdačina demokracije.

Pri tome se samo nama svojstveno jedna polovica sadomazohistički ceri a druga polovica hrabro „laje“ ali ne ovoj svojoj polovici koja se ceri nego stvarnim sijačima sjemena nepravde.

I na kraju živi bili pa vidjeli,voljeli bi kada bi Posavska stranka okupila mlade,prije svega obrazovane,kulturne,stručne,neokaljane članove a ne one koji svako malo mijenjaju dresove i upiru prste na jug i „Čoviće“ u politikantskom zauzimanju foteljica u bankama,poštama, elektrodistribucijama,općinama,odborima,vijećima i tko zna čemu što se još i honorarno plaća i kako bi što sitiji i sa što manje rada ali puno vremena za „lajanje i kukurikanje“ odapinjali strijele tamo na "Ćoviće"  jer te onda nitko odmah nemože optužiti za nacionalizam.

Voljeli bi vidjeti i neke od pametnih posavskih glava koji samo najčešće „laju i kukuriču“ na TV u javnom medijskom sučeljavanju sa direktnim političkim takmacima kao i predstavnicima stranaka drugih naroda i da se uvjerimo u njihovo znanje,sposobnost i kalibar.

Posavskoj stranci želimo da okupi najbolje,najsposobnije,najpoštenije i najpametnije posavske glave i da ne upiru prstom u druge te da se uzdaju u se i u svoje kljuse i da što glasnije zakukuriču u medijima, parlamentu i domu naroda BiH na dobrobit cijelog svog naroda.

 

Emanuel Jurić/posavski-obzor.info