ŠTO MISLITE? Jel’ korona gripa i jesu li respiratori rodili k'o maline

Koronavirus
Ilustracija / hercegovina.info
>

Danas kad smo na korona-izmaku, te gradovi s najviše oboljelih postaju virusno oslobođeni, na društvenim mrežama nameće se pitanje, koliko je koronavirus zapravo bio opasan. Dok jedni zagovaraju pristup da je korona obična gripa, drugi pišu o članovima obitelji koji su taj virus teško podnijeli. Struka i danas upozorava da ga nije podcjenjivati.

Sada se već realksirano govori i onome što je bilo. Priča se o dolasku korone, ali i odlasku.

Koronavirus je u Federaciju ušao specifično – sazad.  Na tome nam se smijala cijela regija. I dok su u susjednim zemljama situacijom suvereno upravljali stožeri, koronavirus je u BiH ogolio do kosti, kako nesposobnost pojedinih članova stožera, tako i usložnjenost odlučivanja, odnosno prelijevanja loših odluka s viših razina na niže, bez njihova preispitivanja.

 

Imali smo tako odluke o karantenama, gdje se zdrave ljude odvodilo među bolesne, odluku o zabrani kretanja iz mjesta prebivališta, gdje žitelji nekih županija nisu mogli izaći iz svoje općine, dok su u te iste općine mogli oni iz drugih županija, što je takve odluke obesmišljavalo. Uz te dvije bila je i ona nezaboravna – da se osoba koja je na javnoj površini mora udaljiti sama od sebe metar i pol.

Ona je prepisana s viših razina na niže, a da oni koji su je prepisivali nisu postavili jedno logično pitanje – od koga će se udaljiti osoba koja je sama. Postavljani su i šatori na granicama, prosipani i ukradeni milijuni kroz nabavku respiratora, preko poduzeća kojemu je primarna djelatnost voće.

U konačnici ćemo imati viška respiratora, a možda ovaj put, nadat je se, netko završi i u zatvoru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.