ŠTO MANJE IMAJU NEK MANJE KUPUJU Mirovina u Federaciji od 300 do 3000 maraka

mirovine, Federacija BIH

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje u svojim izvješćima kod isplate mirovina za Federaciju navodi iznose mirovina, među kojima i najvišu, za koju tvrde da je 2.174 KM.

Redakciji Fokusa obratili su se čitatelji koji ukazuju da su u Federaciji mirovine i više od 2.174 KM, te da ima umirovljenika sa mirovinama od 2.800 KM.

"Zašto Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje obmanjuje javnost i uporno ističe da je najviša mirovina u FBiH 2.174 KM. To nije točno jer najviša mirovina je daleko veća", navodi jedan od čitatelja.

Za 40 godina staža maksimalno 200 bodova

Pojašnjenje su potražili u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

"Kod donošenja novog Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju najviša mirovina, koja je bila definirana starim zakonom, iznosila je 2.174 KM i novi zakon ju je prepoznao kao takvu i u članu 79. ograničio, odnosno odredio da se ne može povećavati dok minimalna ne dosegne jednu petinu maksimalne. No, novim zakonom je određen drugačiji način izračuna mirovina kroz bodovni sustav gdje se ukupan broj bodova koje korisnik ostvari množi s općim bodom. Nadalje, zakon je odredio da se za jednu godinu, bez obzira na to koliko nekome bila visoka plaća, može maksimalno ostvariti pet bodova. Na taj način, za 40 godina staža, može se maksimalno ostvariti 200 bodova. Ti bodovi se pomnože sa općim bodom, koji se mijenja svake godine, i tako se dođe do maksimalne mirovine po novom zakonu. I tako ostvarena mirovina se ograničava, odnosno dalje se ne usklađuje dok minimalna ne dosegne petinu tog iznosa. Istina je da postoji nekolicina mirovina koje iznose više od 2.174 KM", potvrdio je za Fokus Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje .

Upitali su ih i koliko je takvih mirovina i o kojim profesijama je riječ.

"Svako iznošenje podataka koji bi mogli ukazati o kojoj se osobi radi je kažnjivo prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka i mi ne možemo govoriti detaljnije o toj temi", kazao je Kvesić.

U srpnju 668 korisnika s mirovinom od 2.174 KM  

Kada je riječ o strukturi isplate mirovina u Federaciji BiH, ona se dijeli u više grupa. Primjera radi, u okviru isplatne grupe 1, riječ je o mirovinama ostvarenim po Zakonu o PIO-u, Zakon o PIO-u vojnih osiguranika (SFRJ), preuzetim korisnicima bivše JNA, demobiliziranim brnaiteljima s ispunjenim uvjetima za starosnu mirovinu, pripadnicima vojske FBiH po Zakonu o PIO-u. U toj grupi je u srpnju ove godine bilo 485 korisnika s mirovinom od 2.174 KM i 45 njih sa mirovinama iznad ove cifre.

Drugu isplatnu grupu čine umirovljenici koji su otišli po Zakonu o oružanim snagama BiH i u ovoj grupi je 183 korisnika sa mirovinama od po 2.174 KM, a troje sa mirovinama iznad ovog iznosa.

Najniža mirovina u Federaciji iznosi 382 KM, zajamčena je 478 KM, a prosječna 428 KM.