Što kažu oni koji odlaze iz BiH: 'Nije samo zbog plaće'

iseljavanje stanovništva, Njemačka

Olivera Nović iz Dervente je prije godinu dana napustila Bosnu i Hercegovinu, te poziciju direktorice banke, i otišla u Njemačku da živi i radi kao medicinska sestra, piše Radio Slobodna Europa.

Iako je radila u svojoj struci, kaže da nije bilo prilike da napravi promjenu i to je, između ostalog, utjecalo na njenu odluku da napusti BiH.

“Bilo je tu više razloga, godinama su neke stvari utjecale na tu odluku, pomalo je to postalo u posljednje vrijeme i trend. Htjela sam nešto da promijenim, da naučim jezik, da pokušam nešto novo, jer godinama je sve bilo isto i jednostavno više nisam vidjela neku perspektivu”, priča Olivera Nović.

Kaže kako su između Bosne i Hercegovine i Njemačke velike razlike u svemu, “veća je ponuda posla, ako niste zadovoljni poslom lakše je da to promijenite, isto tako i mjesto stanovanja”.

Olivera zbog odlaska ne krije zadovoljstvo, iako kaže da svaki početak nosi svoje teške strane, te da se ponekad javi i nostalgija.

“Jednostavno, kad se nađete u jednom uređenom sistemu, to je ipak drugačije, dosta je manje stresa, to mogu reći nakon godinu dana”, kaže ona.

Olivera Nović iz Dervente, grada u Posavini, na sjeveru Bosne i Hercegovine, samo je jedna od mnogih koji su posljednjih godina napustili Bosnu i Hercegovinu.

Zbog najave da će od ožujka 2020. godine u Njemačkoj stupiti na snagu zakon koji će pojednostaviti dobivanje radnih dozvola za građane zemalja koje nisu u EU procjenjuje se da će odlazak iz BiH biti i veći. To je pokazalo i istraživanje bosanskohercegovačkog portala posao.ba.

“Po zadnjim istraživanjima dobili smo podatak da čak 80 posto građana Bosne i Hercegovine je spremno napustiti Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim poslom u zemljama počevši od Njemačke.

S tim da ovoga puta nisu navodili uvjete za rad, u smislu visine plaće, kao odrednicu da ostanu u Bosni i Hercegovini, nego i taj sveukupan odnos poslodavca prema samom radniku”, kazala je za RSE Erna Saljević, glasnogovornica portala posao.ba.