ŠTO KAŽETE? Na sjednici Gradskog vijeća predloženo da Mostar ima svoj dan - 31. srpnja

Slavko Zovko Gradsko vijeće Mostar HRS

Grad Mostar je jedan od rijetkih gradova u državi, ali i regiji koji službeno ne obilježava svoj dan jer nema usuglašen datum proslave. Taj datum se prije rata svodio na 14. veljače, a u postratnom vremenu i koliko-toliko demokratskom društvu samo je još jedan od kamena spoticaja među političarima, ali i građanima.

Na današnjoj 30. sjednici Gradskog vijeća došao je jedan zanimljiv prijedlog, odnosno vijećnička inicijativa Slavka Zovke (HRS) da Mostar svoj dan proslavlja 31. srpnja.

"Grad Mostar je jedan od rijetkih istinskih multikulturalnih i multinacionalnih gradova u BiH. Grad je to opterećen nedavnim višegodišnjim krvavim ratom, čije rane još zacjeljuju. Izabrati Dan grada u Mostaru je kompleksno pitanje stoga predlažemo 31. srpnja za Dan grada, jer je taj dan davne 1901. godine u Mostaru izmjerena najviša maksimalna dnevna temperatura zraka 46. 2 °C.

Mostarska žega/zvizdan koliko god teška bila omiljena je svakoj Mostarki i Mostarcu neovisno s koje obale rijeke Neretve dolazi, znači izbjeći ćemo s ovim nacionalne rasprave.

Nadalje, Mostar je sve vidljiviji turistima, oko ovog dana održavaju se i skokovi sa Starog Mosta, stoga možemo proširiti turističku ponudu i zadržati turiste još koji dan. Na kraju krajeva, turisti vole ekstreme i ovaj dan nam može izbrendirati grad i dovući u njega brojne turiste", kazao je Zovko.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.