ŠTO KAŽE BAKIR, JE LI RADONČIĆ BOŠNJAK Ministar sigurnosti podnosi ostavku zbog pritisaka na tužitelje u aferi respiratori

Radončić Izetbegović
Arhiva

Ministar sigurnosti Bosne Hercegovine Fahrudin Radončić i na konferenciji za tisak u Sarajevu potvrdio je da će danas podnijeti ostavku na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Kazao je da su razlozi potpuno principijelne prirode, te da „nema nikakvih tenzija, nervoza, polemika“.

"Ja se prvo zahvaljujem Stranci demokratske akcije što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara BiH. Međutim, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH", kazao je ministar Radončić.

Uz krizu s migrantima kazao je da je drugi razlog za njegov čin jedno strateško neslaganje vezano za aferu „Respiratori“.

"Ja sam bio politički žrtvovan, ja sam imao politički proces i jako držimo do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu, ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 milijuna maraka uništenog novca ne treba imati svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima, ali principijalno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, a ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH", kazao je Radončić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Radončić je pojasnio kada će službeno prestati njegov angažman u Ministarstvu sigurnosti te je pojasnio da je Izetbegoviću taj stav očitovao ranije.

"Rekao sam mu to i za vikend. Danas sam o tome službeno upoznao i gospodina Tegeltiju. Procedura je jako jednostavna. Danas će sjednica Vijeća ministara biti u 15 sati. Čim se završi ja ću što imam pravo po zakonu Vijeća ministara dati neopozivu ostavku i od tog trenutka ja nisam ministar", objasnio je.