ŠTO DALJE? BiH uputila proizvođačima zahtjev za izravnu nabavu cjepiva

ŠTO DALJE? BiH uputila proizvođačima zahtjev za izravnu nabavu cjepiva
Pexels

Nakon što su entiteti i Brčko distrikt iskazali potrebe za izravnom nabavom cjepiva protiv koronavirusa, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine obratilo se proizvođačima. Što dalje? Koja će institucija biti nadležna za koji dio posla? Odgovora, ukratko – nema.

Ministarstvo civilnih poslova je zahtjeve entiteta i Brčko distrikta proslijedilo predstavnicima Fajzera u BiH i ambasadama Rusije i Kine u BiH. Tražili su i informacije o cijenama, uvjetima, dinamici isporuke, te podatke o skladištenju i primjeni. Entitetska ministarstva zdravstva bi trebala koordinirati aktivnostima nabavke. Zavodi za javno zdravstvo da nabavljaju cjepiva. Nakon toga slijedi registracija koju radi Agencija za lijekove BiH. Sve ovo je isključivo teorija. U praksi – malo toga se zna. U Republici Srpskoj, glavni akter direktne nabavke je Institut za javno zdravstv, prenosi BHRT.

“Institut za javno zdravstvo je kroz zakon, odnosno Pravilnik, definiran kao ustanova koja vrši nabavku, distribuciju i skladištenje samog cjepiva. U skladu s tim se i ponašamo. Agencija za lijekove je zadužena pratiti onaj dio zakonske regulative kada govorimo o samim lijekovima, odnosno ispunjenju zakonskih akata kada govorimo o distributeru, što on mora ispunjavati da bude upisan u registar veletgovaca”, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Entiteti i Brčko Distrikt spisak potreba za ukupno 578.000 doza Fajzerova, ruskog i kineskog cjepiva dostavili su Ministarstvu civilnih poslova. Brčko će u proračunu za narednu godinu za cjepiva planirati oko milijun maraka. Preko Kovaks mehanizma već su avansno uplatili 550 tisuća maraka, za naručenih 32.000 doza.

“Usvojili smo plan cijepljenjae, a između ostalog odlukom Vlade naloženo je našoj JZU Zdravstveni centar Brčko, da za potrebe naše lokalne zajednice izvrši distribuciju odnosno davanje cjepiva”, ističe Sead Šadić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta.

Vlada Federacije BiH planirala je 14 milijuna maraka za nabavku cjepiva dizravnim putem. Planom cijepljenjea obuhvatili su 200 tisuća građana. Tko će rukovoditi procesom, u Ministarstvu zdravstva ne preciziraju. Prstom upiru na resor Ankice Gudeljević.

“Federalno Ministarstvo zdravstva je dostavilo potrebe za nabavkom još 400 tisuća doza cjepiva izvan onih koje su već naručene”, kaže glasnogovornik Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić.

Više detalja BHRT je pokušao dobiti od ministrice Gudeljević, kao i odgovore na to što je s javnim pozivom za distributera cjepiva. Iz njenog ureda je poručeno da ministrica nema vremena za informacije o cjepivu.

U javnom pozivu piše da davatelj usluga mora posjedovati dozvolu za uvoz i promet od Agencije za lijekove BiH. Traže izravnu isporuku od ulaska u Bosnu i Hercegovinu do centara za cijepljenje, a ponude su se mogle dostaviti do 21. siječnja.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina naručila je milijun i 232 tisuće doza cjepiva preko Kovaksa, a 892 tisuće preko mehanizma snabdijevanja Europske unije. Prvobitno je bilo najavljeno da će prve doze stići početkom veljače, ali za to još nema potvrde.