STIŽU NAM PLENKOVIĆ I VON DER LEYEN Je li Putin ubrzao proširenje Europske unije?

Europska unija

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je u srijedu na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bilateralne sastanke s, između ostalih, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, premijerom Kosova Albinom Kurtijem i čelnikom OECD-a Mathiasom Cormannom.

S Vučićem je Plenković, kako je objavio na X-u, razgovarao "o bilateralnim odnosima i situaciji u Srbiji nakon izbora". U objavi o susretu s Borjanom Krišto Plenković je naveo da će idućeg tjedna posjetiti BiH zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutte.

Širenje EU

Na pitanje novinara o stavu Hrvatske o napetostima u jugoistočnoj Europi, Plenković je rekao da se upravo vratio s rasprave o zapadnom Balkanu, jugoistočnoj Europi, Ukrajini, Gruziji i Moldaviji te da "su prošli revolucionarnu fazu".

"Putin je, zapravo, ubrzao proširenje Europske unije. Zato su sve ove odluke o otvaranju pregovara s Ukrajinom, Moldavijom, davanje kandidatskog statusa Gruziji, uskoro ćemo donijeti konačnu odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ovo su sve pozitivne stvari pred nama", poručio je Plenković.

S Kurtijem je Plenković razgovarao o "situaciji u susjedstvu" te mu je čestitao na ukidanju viznog režima, izrazivši podršku za članstvom u Vijeću Europe i na putu prema EU-u.

Od državnih čelnika, Plenković se sastao i s predsjednikom vlade Moldavije Dorinom Receanom.

"Čestitam na otvaranju pristupnih pregovora! Hrvatska je spremna ponuditi svoja iskustva iz pristupnog procesa kako bi pomogla", objavljeno je na platformi X predsjednika hrvatske vlade.