STIŽE 'MOSTAR PASS' Turisti za 60 maraka mogu gledati skok sa Starog mosta, posjetiti muzeje i sakralne objekte

Lipanj 2021 turisti Stari grad
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Grada Mostara danas odlučuje o projektu 'Mostar Pass', turističkoj kartici koja po cijeni od 60 maraka uključuje skok sa Starog mosta, posjet četiri gradska muzeja i posjet sakralnim objektima. 'Pass' je digitalna kartica koja se može iskoristiti u roku sedam dana, a svaku znamenitost i atrakciju moguće je posjetiti samo jedanput.

Cijena osnovnog paketa sadrži: skok sa Starog mosta, posjete muzejima MUM, Hercegovina, Stari Mostar s kulom i labirintom te kuća Svetozara Ćorovića, posjet Franjevačkoj crkvi i Zvoniku mira, posjet galeriji 'Susret' u Biskupijskom ordinirijatu te posjet džamijama Tabačica i Koski Mehmed-pašinoj kao i samostanu i muzeju u Žitomisliću. U dodatnu ponudu predviđeno je da će se kreirati ponude u restoranima, hotelima, motelima, prenoćištima i nekim obrtničkim radnjama.

Lipanj 2021 turisti Stari grad

"Ukoliko odluka prođe na gradskom vijeću, počet će se primjenjivati 10-ak dana od njezinog donošenja. Trenutačno radimo na ispunjavanju svih preduvjeta koji su potrebni poput fotografiranja i dokumentiranja za ono što će se nuditi turistima, a nadamo se da će ovo uvelike utjecati na proračun Grada Mostara. Imali smo 2 ili 3 poziva prema svim turističkim subjektima koji djeluju na području Grada kako bi se uključili i ponudili svoje usluge", kazali su za hercegovina.info iz Grada Mostara.

Ovom odlukom bi se mogli regulirati i skokovi jer izgleda da je odzvonilo šeširima i ofrljem naplaćivanju.

"Kada turist kupi 'Pass', tu će automatski pisati kada su skokovi po predviđenom programu. Ukoliko će netko biti 4 sata na Starom mostu, vjerojatno će moći gledati više skokova. S druge strane imamo i opciju ugostiteljskih objekata i hotelijera koji će moći dati popust na svoje usluge, tako da osim turističkog aspekta, imamo i prodajni što će opet bitno utjecati na povećanje zajedničkog proračuna", ističu na kraju razgovora te se nadaju da će 'Mostar passom' moći regulirati i pitanje besplatnog interneta u cijelom gradu za korisnike turističke kartice.

'Mostar pass' bi za djecu do 7 godina trebao biti potpuno besplatan, a djeca od 7 do 15 godina imaju popust od 50% cijene kartice dok bi grupe od 20 posjetitelja i više mogu ostvariti do 10% popusta u odnosu na pojedinačne cijene.

Lipanj 2021 turisti Stari grad

Iz Grada ističu da je ovaj projekt zamišljen kao jedinstvena kartica na kojoj će turisti na jednom mjestu imati sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak u Gradu Mostaru ulaznice za muzeje i kulturne ustanove, popuste u restoranima i smještajnim objektima, a cilj je uvezati sve sudionike koji čine turističku djelatnost i centralizirati turističku ponudu, pružajući posjetiteljima digitalno iskustvo uz uštedu vremena i novca. 

Za realizaciju ove Odluke su potrebna financijska sredstva u proračunu Grada Mostara, a temeljem suradnje s UNESC-om, na temelju koje nastaje ovaj projekt, osigurat će se dodatna sredstva za implementaciju ovoga projekta. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.