STIŽE 15 DANA PRAVE ZIME Prema vikendu temperatura i do -8

Prozor Rama Snijeg
hercegovina.info

Odmicanje ciklone prema istoku koja je proteklih dana donosila padavine u Bosni i Hercegovini, te jačanje anticiklone iznad europskog kontinenta, uvjetovat će da u naredna dva tjedna u našoj zemlji vremenske prilike imaju odlike prave zime, javljaju federalni hidrometeorolozi.

Do 22. siječnja uz vjetar sjevernog smjera moguć je povremen i slab snijeg u Bosni, dok će u Hercegovini biti vedro i bez padavina. Od 23. do kraja progmoziranog razdoblja(26. siječnja), izgledne su obilnije padavine širom zemlje, kada se u Bosni očekuje snijeg, a kiša u Hercegovini.

Za neke gradove, poput Višegrada, Banja Luke, Foče i Priedora upaljen je i žuti metoalarm, što znači da bi zbog niski temperatura vrijeme moglo biti potencijalno opasno.

A evo kakvo nas općenito vrijeme očekuje naredna tri dana:

U srijedu, 13.01.2021., u Bosni i Hercegovini veći dio dana biti će pretežno oblačno vrijeme. Prolazno slab snijeg ili susnježica se očekuju u Bosni i sjeveru Hercegovine od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i -1°C, na jugu zemlje do 3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C.

U četvrtak, 14.01.2021., u Bosni i Hercegovini se očekuje novo naoblačenje u jutarnjim satima koje će usloviti snijeg ili susnježica, na jugu zemlje i kišu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje od 3 do 6°C.

U petak, 15.01.2021., u Bosni i Hercegovini se prognozira umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slab snijeg u središnjim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C.

U susjednim pak zemljama, primjerice u Hrvatskoj državni su eteorolozi izdali upozorenje zbog jako niskih temperatura, koje će u nekim dijelovima zemlje padati i do -15 stupnjeva.