ŠTIRONJA Šaljem pozdrave žiteljima Kotorske biskupije i Crne Gore gdje uskoro dolazim kao novi biskup

Štironja
Ilustracija

Tek što se biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić umirovio, te predao pastirski štap biskupu Petru, Stolac je dobio još jednog biskupa.

Biskup Ratko rodom je s Rotimlje, kao i brojni svećenici naše biskupije, a novi biskup kotorski također je Stočanin, rodom je s Pješivca.

Prigodom svečane objave imenovanja Štironja je izrekao „riječi zahvale papi Franji i dikasterijima Svete Stolice na iskazanom povjerenju i imenovanju biskupom kotorskim“.

„Nadam se da ću unatoč svojim ljudskim manjkavostima i slabostima, uz Božju pomoć opravdati iskazano povjerenje. Moji iskreni pozdravi i sjedinjenost u duhu i molitvi idu trenutačnom administratoru Kotorske biskupije, nadbiskupu barskom mons. Rroku Gjonlleshaju, biskupu u miru mons. Iliji Janjiću, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svem Božjem puku Kotorske biskupije“, rekao je mons. Štironja te uputio bratski pozdrav „mons. Marinu Barišiću, nadbiskupu splitsko-makarskom i metropolitu, i mons. Draženu Kutleši, nadbiskupu koadjutoru, kao i svim biskupima Splitske metropolije, kojoj pripada i Kotorska biskupija“ te izrazio uvjerenje da će, poput Crkve iz apostolskih vremena, jednoga srca i duše, nastaviti, vjerno i odano nasljedovati Krista Gospodina u povjerenim dužnostima.

„Iz Mostara, grada na Neretvi, sjedišta Mostarsko-duvanjske biskupije i moje rodne Trebinjsko-mrkanske biskupije šaljem iskrene pozdrave dragim susjedima, svim žiteljima Kotorske biskupije, drage Boke, kao i zemlje Crne Gore u koju, ako Bog da, uskoro dolazim kao novoimenovani biskup“, poručio je novi kotorski biskup te zahvalio svima koji su ga pratili i koji će ga pratiti svojim molitvama.

„Moram priznati da se pomalo osjećam poput Abrahama koji odlazi u nepoznati kraj, ali u povjerenju i odanosti poznatom glasu živoga Boga koji ljubi sve ljude i nikoga ne ostavlja sama, bez čijeg znanja i volje ne pada ni vlas s glave. U ruke se Njegove stavljam, pomalo zbunjen i u strahu, poput Marije i Josipa koji prihvatiše poziv u vjeri i nepokolebivo krenuše veličajući i slaveći Boga“, rekao je mons. Štironja moleći zagovor Blažene Djevice Marije te svetaca i blaženika Kotorske biskupije .

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru jučer je upriličena svečana objava imenovanja svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije te župnika i čuvara biskupijskog svetišta u Studencima don Ivana Štironje biskupom kotorskim.

Domaćin je bio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. Osim novoimenovanog biskupa mons. Ivana Štironje, objavi su nazočili: dopredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, biskup u miru mons. Ratko Perić, generalni vikar mons. Željko Majić i drugi biskupovi suradnici u Ordinarijatu te članovi Zbora savjetnika i predstojnici pojedinih biskupijskih ustanova u ovom gradu na Neretvi.

Poslije uvodnih riječi vikara Majića, sve nazočne pozdravio je biskup Palić i zahvalio im na odazivu da „u zajedništvu podijele radost što je Sveti Otac Franjo ponovno pogledao na 'neznatnost' jedne od naših biskupija u Hercegovini, Trebinjsko-mrkanske, i odlučio našega svećenika don Ivana imenovati apostolskim nasljednikom i povjeriti mu brigu za Crkvu u Kotorskoj biskupiji“. „Ovdje smo, vjerujem, s pomiješanim osjećajima, osjećajima radosti i zahvalnosti, ali i sjete što, dragi don Ivane, napuštaš prezbiterij ovih biskupija i po nalogu pape Franje odlaziš dalje naviještati Radosnu vijest. Iz tvojega života znamo da si uvijek bio spreman biti svjedokom upravo 'Crkve u izlasku', koju nam sadašnji Papa stavlja pred oči“, kazao je biskup Palić te „dragom biskupu Ivanu“ uputio riječi zahvale za „tridesetčetverogodišnje služenje u našim biskupijama: Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj, na različitim službama, koje su ti moji predšasnici povjeravali“ ističući da je te službe „vršio s puno mara, odgovornosti i nadasve s puno ljubavi prema Crkvi i Božjemu narodu“.

„Ujedno, izričemo svoje čestitke čitavoj Kotorskoj biskupiji, apostolskom upravitelju i biskupu u miru, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svemu Božjem narodu, a Svevišnjemu upravljamo svoje molitve za blagoslovljeni hod u budućnost svih vas“, rekao je biskup Palić dodajući da don Ivan nije prvi klerik s tih prostora koji je imenovan kotorskim biskupom te se „s poštovanjem i zahvalnošću“ sjetio „blage uspomene mons. Marka Perića, vjernoga sina i svjedoka ljubavi prema pastirima i Crkvi u našoj Hercegovini, koga je sveti Papa Ivan Pavao II. imenovao kotorskim biskupom 29. travnja 1981.“. „Želimo i molimo da te u djelovanju prati zagovor svetih zaštitnika naših biskupija, a od danas osobito zagovor svetaca Tvoje nove biskupije, toga zaljeva Hrvatskih svetaca: sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije, sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Gracije iz Mula, bl. Ozane Kotorske i službenice Božje Ana-Marije Marović“, poručio je biskup Palić.