Stenogram izlaganja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira na sesiji Kruga 99 u Sarajevu

Štovane dame i gospodo, drugovi i drugarice, braćo i sestre, smrt fašizmu i za dom spremni, sve vas pozdravljam i moram priznati da mi je drago što večeras sjedim na ovoj vašoj sećiji.

Ja sam čuo od puno ljudi da u ovom vašem krugu gostuju samo štovani i ugledni gosti. Eto mene zapalo da budem 99-i po redu. Malo mi je žao što nisam jubilarni stoti gost, ali nema veze, dobro je i ovako.

Hvala što ste me pozvali da i ja nešto kažem i doprinesem intelektualnoj sceni u našoj zemlji koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, pa kome se ne sviđa neka se seli.

Malo sam se pripremao i pročitao sam da je prije mene vaš gost bio moj prijatelj i ratni drug, a sada i moj politički partner i saveznik, gospodin član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i svih građana bez razlike i bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje Željko Komšić.

On je vrlo dobro i opširno govorio o današnjem fašizmu i nacizmu koji su pored antisemitizma i antiislamizma dodatna obilježja.

Uz to je upozorio na klice i začetke o čemu inače i ja često govorim i na što upozoravam, klice i začeci su jako opasni za ovu zemlju kao i određeni trendovi koji se tiču opstojnosti i kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

Kolega i drug, gospodin Komšić pozvao je na „Svebosanski kulturnopolitički sabor" koji bi se odredio na negativne trendove i pojave u našoj napaćenoj i krvlju natopljenoj zemlji.

To znači drugovi i braćo, sestre i dame, to znači prije svega odrediti se prema neprijateljskom djelovanju Dragana Čovića i Milorada Dodika koje predstavlja opasnost za BiH, radne ljude i građane kao i za poštenu inteligenciju kao što ste vi ovdje.

I sada vas i ja pozivam. Jer kada vas je moj ratni drug i prijatelj Željko pozvao kao da sam i ja. Mi smo zajedno ratovali protiv mrskog neprijatelja Jugoslavenske narodne armije i četnika.

Ja sam objavio rat JNA istoga dana kada sam je napustio. Dojadilo mi bilo točiti gorivo u one helikoptere i gledati one pilote kako bare najbolje koke.

I jedno popodne kada me je komandant eskadrile ošamario i udario nogom u donji dio leđa, samo zato što sam sjeo u helikopter i zaspao. Kaže da mi je mrsan kombinezon i da sam usmrdio letjelicu. E jebat ću ti mater, kažem ja, i odem u Hrvatsku vojsku.

Da nisam otišao istjerali bi me. I kako sam ih počeo rušiti, tako su oni počeli padati. Ja sam evo ovim rukama srušio preko sto pedeset aviona i barem dvjesto helikoptera mrske Jugoslavenske vojske-jebo joj pas mater agresorsku. Jesam poštenja mi moga!

I to nije sve, ja ih rušim a Dragan Čović ih popravlja. Gdje je on bio dok smo ja i Željko rušili avione i jeli blato u rovovima za suverenu Bosnu.

Gdje je on bio? Bio je u Sokolu u Mostaru tamo odakle sam ja pobjegao i popravljao je avione i još se potpisivao ćirilicom. A ja se nisam nikako potpisivao. Ali, zato se ja sada potpisujem a on je otpisan, eto pitajte gospodina visokog predstavnika Inzka, on će vam reći da je Čović gotov.

Pitajte i Zlatka! Smontirali smo Čoviću suđenje. Naši i tuže i sude, a svjedoči Stipe Prlić. Ne more ga Bog spasit, a tako mu i treba kada neće s nama u vlast.

Nudili smo mu pola vlasti a on hoće sve. I sve zato što je dobio više glasova od nas. Kao da je to važno. I kao da je važna Hrvatska demokratska zajednica.

Važna je međunarodna zajednica! Ona broji glasove i računa. Dašta sam ja sada predsjednik, ta ne bi nikada bio da su brojili oni naši bezveznjaci kojima je važnija matematika od demokracije, ljudskih i građanskih prava i suverene Bosne. I još se drže Ustava ko pijan plota.

Eto, ne bih ja duljio, želim samo pozdraviti svoga strica Antu Budimira i ostalu rodbinu i sve njegove a i naše drugove fašiste i antifašiste Juru Galića Rojaka, Iliju Stanića, fra Luku Markešića, pripadnike HOS-a i proleterskih brigada koji su baštinici naše slavne borbe i koji su pod vodstvom druga Tita i poglavnika Ante- prezime mu znate, izvojevali najveće pobjede.

Neka vam je svima sretno i berićetno.

Pozdravljam i sve naše borce i šehide, dragovoljce i bojovnike, našim starim drugarskim pozdravom ZDRAVO, ZDRAVO, ZDRAVO!

Smrt fašizmu i antifašizmu, a posebno Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku.

Sarajevo, 22. svibnja. 2011.

poskok.info