FOTO/VIDEO  Stari most i staru gradsku jezgru turisti razgledaju besplatno

Stari most

... izdvojiti 9,30 eura, a utjeha vam može biti to da vam ulaznica vrijedi cijeli dan. 

Prikupljaju novac
No, ako želite vidjeti Stari most u Mostaru, spomenik pod zaštitom UNESCO-a, to možete učiniti potpuno besplatno. Novac možete dati jedino ako želite vidjeti skok s ove građevine, a i ne morate, jer možete mirno čekati dok skakači za jedan skok prikupe dovoljno novca.

Ovakva situacija vjerovatno najbolje ilustrira kako se Bosna i Hercegovina, za razliku od svojih susjeda, odnosi prema svom kulturno-povijesnom blagu. I dok su u Herceg-Novom samo za period lipanj-srpanj zaradili skoro 30.000 KM, a u Dubrovniku cifre od kojih se zavrti u glavi, od turista u Mostaru, što bi rekli stariji stanovnici ovog grada, "ni crvljive jabuke", piše avaz.ba.

Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Semir Temim kaže kako je krajnje vrijeme da se ulaz u staru gradsku jezgru Mostara počne naplaćivati.

Prihodi za održavanje
"Gradska uprava i Agencija "Stari grad" definitivno trebaju poduzeti sve neophodne aktivnosti da se već od iduće godine počne vršiti naplata ulaza i da od toga prihoduju i stari dio grada za održavanje, ali i Grad Mostar", kaže Temim.

Emir Balić: Nigdje nije besplatno
Da se ulaz u stari dio Mostara treba naplaćivati, smatra i najtrofejniji skakač sa Starog mosta Emir Balić. Kako napominje, on je još prije više od 15 godina zagovarao tu ideju.

"Ne znam da igdje na svijetu postoji neki spomenik UNESCO-a a da se ulaz ne naplaćuje. Uskoro će, ja se nadam, i skokovi sa Starog mosta biti upisani na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i zato je krajnje vrijeme da se ovo pitanje uredi na profesionalnom nivou", smatra Balić.