Stanovnicima Njemačke pomoć da prežive, Hrvatima paket od 6 milijardi kuna, bh. građanima šipak

paket,kriza,MJERE

Prema informacijama saveza njemačke vlade, njemačka “Semafor” koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a pod vodstvom kancelara Olafa Scholza dogovorila je treći paket pomoći njemačkim stanovnicima vrijedan milijarde eura.

Nakon višesatnih pregovora, stranke semaforske koalicije u nedjelju ujutro postigle su dogovor.

"Gotovo je. Vrlo dobar rezultat, napisao je savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) na Twitteru u nedjelju ujutro. Više detalja o paketu pomoći za građane bit će izneseno na današnjoj konferenciji za novinare u 11 sati kad će kancelar  Olaf Scholz (SPD) objaviti rezultate koalicijskog odbora. Pregovori su počeli u subotu poslijepodne. Planiran je opsežan paket s ciljanom pomoći građanima u krizi oko ruskog plina i rastućih cijena, prenosi Fenix.

Uz Scholza, u pregovorima su sudjelovali vicekancelar Robert Habeck (Zeleni) i ministar financija Christian Lindner (FDP). U Uredu kancelara  su se okupili i ostali ministri te čelnici triju saborskih klubova i stranaka. Detalji pregovora zasad nisu javnosti poznati. Tijekom noći postalo je jasno da koalicija svoje rezultate ne želi objaviti do nedjelje u 11 sati. Pritisak je unaprijed bio golem, a dijelom su ga potaknuli i sami uključeni. Lindner i šef parlamentarne skupine SPD-a Rolf Mützenich govorili su o “velikom paketu”.

"Moramo pomoći onima koji su stvarno u egzistencijalnoj potrebi, napomenuli su.

RTL pak javlja da i Hrvatima stiže pomoć, paket mjera Vlade težak 6 milijardi kuna, te da izdašne subvencije očekuju i poduzetnike. Kome ništa ne stiže znamo.

U BiH je jedini paket pomoći politika priskrbila sebi, tako što je vlastita primanja digla za više od 500 km mjesečno.  Za mjesec dana su izbori, hoće li građani konačno kazniti oholu, odnarođenu i neradničku vlast vidjeti ćemo.