STANOVI U TREBINJU Cijena po kvadratu 3.500 KM, kupci najčešće iz dijaspore

"Pokret za restituciju Trebinja",građani,poljoprivredno zemljište,nezakonita gradnja,Trebinje,nekretnine,stanovi,cijene

Cijene novih stanova u Trebinju povećane su u odnosu na prošlu godinu, pa je trenutno najniža cijena metra kvadratnog 3.100 KM, a s obzirom na to da tržište pokazuje znatno smanjenje potražnje, realno je očekivati pad cijena, rečeno je Srni u agenciji za nekretnine “Nekretnine Trebinje”.


“Potražnja za nekretninama u odnosu na prošlu godinu pala je za 35 posto, a počela je naglo od kraja svibnja”, naveli su u ovoj agenciji.

Prema njihovim podacima, u rujnu prošle godine cijena metra kvadratnog stana u izgradnji u Trebinju bila je 2.700 KM, dok je sada najniža 3.100 KM.

Oni su napomenuli da se najprije prodaju najskuplji stanovi, koji su ujedno i oni sa najvećom kvadraturom, kao i da su kupci najčešće ljudi iz dijaspore.

Vlasnik građevinske firme “Mis invest” iz Trebinja Miladin Stević rekao je da ovo poduzeće trenutno gradi dva objekta u gradu, sa ukupno sedamdesetak stanova, od kojih su u jednom gotovo svi rasprodani, dok i u drugom prodaja dobro napreduje.

“Metar kvadratnog stana u izgradnji kod nas trenutno košta 3.500 KM, što je cijena od prošle godine. Otkako je porasla cijena nekretnina svuda, na cijenu je utjecalo poskupljenje građevinskog materijala, odnosno poskupljenje izvođenja radova zbog nedostatka radne snage”, ukazao je Stević.

Prema njegovim riječima, u ovoj firmi nije došlo do smanjenja potražnje, pa nemaju prostora za sniženje cijene metra kvadratnog.

“Nešto malo je snižena cijena pojedinih građevinskih materijala, ali cijena rada je porasla, tako da nemamo prostora za sniženje cijene kvadrata stanova”, tvrdi Stević.