STANJE U NAŠIM ZATVORIMA Direktor i odvjetnik otkrili na što zatvorenici troše novac i s kojim iznosom mogu raspolagati

Zatvor

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u zatvorima Raport je razgovarao s direktorom KPZ Vojkovići Sinišom Perkovićem i odvjetnikom Omarom Mehmedbašićem.

"Većina njih ima televiziju. Imaju sve kanale od sporta, vijesti... Imaju dnevne novine na svakom bloku. Oni su potpuno informirani o svemu što se događa napolju. U zajedničkoj sobi ima televizor, a pojedine zatvorene i pritvorene osobe koja koriste određene pogodnosti, sve ovisi u kom se bloku nalaze, ali većina ima televiziju", odgovara on.

Pojasnio je i koje sve pogodnosti radnog angažiranja zatvorenici imaju u Vojkovićima.

"Svaki zatvor na svijetu ima radni angažman, pa i ovaj. Imamo sekcije, drvorezačku, origami, novinarsku i šivenje. Od radnog angažmana imamo vešeraj i sad smo u fazi pravljenja jedne radionice za preradu drveta", kazao je Perković.

Prema zakonu, pojašnjava on dalje, oni mogu najviše zaraditi mjesečno trećinu prosječne plaće što iznosi blizu 300 KM.

Perković je pojasnio kako funkcionira članak Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera koji se odnosi na nastavak radnog odnosa s prijašnjim poslodavcem.

Ovaj članak predviđa da zatvorenik koji na izdržavanju kazne zatvora treba provesti do tri mjeseca, a koji je u radnom odnosu, može za vrijeme izdržavanja kazne zatvora nastaviti rad u poduzeću u kojem je do tada radio, ako se zatvorenik i poduzeće s tim usuglasi i ako je to izvodivo s obzirom na udaljenost poduzeća.

"Ovo je zatvor zatvorenog tipa i ovdje su presuđene osobe s puno većom kaznom od tri mjeseca. To može vjerojatno u nekom drugom zatvoru, u nekom lakšem zatvoru, ukoliko je imao prometnu nesreću ili neki lakši prekršaj", naveo je direktor KPZ-a Vojkovići.

Mehmedbašić pojašnjava kako zatvorenik može tražiti dopust da ide na posao.

"Postoji i ta mogućnos u dogovoru s KPZ-om gdje zatvorenik ide na posao", kazao je on.

On navodi kako zatvorenici imaju pravo na jednu posjetu tjedno, dok se s odvjetnicima mogu sastajati svaki dan.

Odgovorio je i na pitanje na koji način zarađeni novac zatvorenici mogu potrošiti te postoji li ograničenje iznosa koji mogu imati kod sebe.

"Na kantinu. Male su to plaće. A nema ograničenja koliko novca oni mogu imati kod sebe u zatvoru. Koliko im pošalju. Nije ni to puno", naveo je on.