Stanje u Elektroprijenosu BiH i dalje daleko od normalnog

elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, deblokada, Nermin Nikšić, elektroprijenos, deblokada, Banja luka, elektroprijenos, Europska unija, zabrinutost

Postoje periode kada su sredstva informiranja prepuna vijesti iz ove kompanije, ali i periodi zatišja kada se o stanju u kompaniji šuti premda je stanje u ovoj tvrtki daleko od normalnog. Pisali smo već o tužbama koji su protiv kompanije podnijeli djelatnici sa područja Federacije BiH, kao i o ultimatumu VD generalnog direktora da se tužbe povuku. U tom slučaju bi VD direktor Dušan Mijatović povećao plaću djelatnicima za nekih 17,5 %, premda je to puno manje od garantirane plate po još važećem Pravilniku o plaćama Elektroprijenosa BiH.

Sindikat (djelatnici iz FBiH) je ostao jedinstven u stavu da se tužba ne povlači i kako su nam sami priopćili sa tužbama se ide do samog kraja, te da su u pripremi proširenja  tužbi za neisplaćeni dio putnih dnevnica od početka 2009 pa do danas. U razmatranju je i podnošenje nove tužbe povodom neisplaćenog dijela regresa i otpremnina za period od 2006 do lipnja 2010 godine.

Sam VD direktor Dušan Mijatović pokušao je promijeniti sporni Pravilnik o platama, ali to je Upravni odbor kompanije na sjednici uoči godišnjih odmora odbio. Da kompanija ne funkcionira kako treba i da VD direktor provodi samovolju dokaz je pismo koje je Upravnom odboru tvrtke prije nekoliko mjeseci poslala Azra Hajro izvršni direktor za planiranje sustava i inženjering u kome stoji:

„Izvješćujem Vas da je Odluku o vrijednosti boda za obračun plata za mjesec svibanj 2010. godine od 2,75 donio Generalni direktor suprotno važećim aktima-Pravilnik o plaćama (član 1) i Pravilnik o radu (član 102 i 103), kao i sve ranije, počevši od srpnja 2008 sa izuzetkom vrijednosti boda iz studenog 2009 koji je donijela Uprava kompanije. Obzirom na situaciju u Kompaniji i tužbe djelatnika, smatram da se nepovećanjem vrijednosti boda situacija dodatno usložnjava i povećava jaz između Uprave i djelatnika. Ovo posebno iz razloga što je DERK kroz tarifu odobrio veća izdvajanja za osobna primanja djelatnika sa ciljem približavanja osobnim primanjima djelatnika iz elektroenergetskog sektora. Također, ovim  otvaramo mogućnosti da se tužbe djelatnika prošire i na ovaj period, te za slučaj pozitivnog rješenja tužbi po djelatnike, kamatama za nepravovremenu isplatu dodatno optereti Kompanija".

Usprkos svim tm činjenicama  vrijednost boda  za lipanj, srpanj i kolovoz ostao je isti je kao i za svibanj. Predstavnici sindikalnih organizacija koji djeluju pri Elektroprijenosu BiH pozvani su na nekoliko sastanaka kod VD Generalnog direktora, ali na njima se nije desilo ništa konkretno te su ovih dana upućeni dopisi članovima Upravnog odbora Kompanije u kojima između ostalog stoji:

"Trenutačno stanje kod obračuna plata je takvo da se ne poštuju ni postojeći Pravilnik o plaćama, niti Pravilnik o radu, kako o samoj visini boda, tako i o načinu donošenja istog. VD Generalni direktor samostalno donosi i potpisuje odluku o vrijednosti boda mimo Uprave. Otkako postoji Kompanija nikada nije donesena vrijednost boda prema važećim pravilnicima, a prema tome niti obračun plate djelatnicima. VD Generalni direktor na sve načine pokušava promijeniti Pravilnik o platama kojim bi se još više umanjila prava djelatnika i što bi ostavilo otvoren prostor za manipulacije koje se tiču plaća i tužbi djelatnika kompanije".

Na prethodnim sastancima Uprave i Sindikata VD Generalni direktor je kao neku vrstu ustupka ponudio da se kroz povećanje plaće isplate sva sredstva namijenjena u 2010 za plaće  odobrena od strane DERK-a, a za uzvrat traži da djelatnici povuku tužbe koje su podignute pred Sudom BiH.

"VD Generalni direktor ne može kao ustupak nuditi nešto što je obavezan uraditi, odnosno podijeliti sredstva dodijeljena od strane DERK-a na ime plata i drugih osobnih primanja. I sam VD Generalni direktor se konstantno poziva na DERK i odobrenu tarifu, a onda svoje obaveze pretvara u ustupke prema djelatnicima. Ako se radi o pogrešnom tumačenju postojećih Pravilnika od strane Sindikata i neosnovanosti tužbi koje su isti podigli postavlja se pitanje zašto VD Generalni direktor uporno saziva sastanke sa Sindikatom ubjeđujući ih da povuku tužbe", navodi se u pismu Sindikata i na kraju pita:

"Da li za ovakvo stanje vezano za osobna primanja djelatnika, a na osnovu prezentiranih činjenica, i dalje treba da ispaštaju djelatnici kroz predložene Pravilnike o izmjeni i dopuni Pravilnika o radu i Pravilnika o plaćama, odnosno da li će napokon netko sagledati situaciju u pravom svjetlu i stati u zaštiti djelatnika Kompanije i njihovih prava"?

hercegovina.info