Stanivuković nezakonito časti tajkune, ne treba ni „građevinska“ ni „regulacijski“?!

Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković se unazad dvije godine, točnije od kako je preuzeo lokalnu izvršnu vlast, u medijima često dovodi u vezu s poslovima kontroverznih biznismena i pogodovanju istim prilikom realizacije multimilijunskih poslova.

Ovoga puta na „meti“ gradonačelnika našla se kompanija „Bingo“ iz Tuzle. Naime, dokumentacija koja je u posjedu našeg portala jasno pokazuje da je kompanija Bingo prekršila niz zakona i gradskih propisa, a građevinska dozvola koju je potpisao Stanivuković nije u skladu s regulacijskim planom, odnosno površinom izgrađenog tržnog centra.

Da pojasnimo. Na području banjalučkog naselja “Lazarevo” postoji trenutno važeći regulacijski plan s predviđenim objektom od oko 2600 kvadratnih metara. Prije izgradnje novog objekta Binga, stari je u potpunosti srušen i novi objekt se mogao izgraditi isključivo u skladu s važećim regulacijskim planom, a to je maksimalno 2600 kvadrata. Novosagrađeni objekt je čak četiri puta veći od onog koji je predviđen regulacijskim planom i iznosi 10 219.36 kvadratnih metara. Regulacijski plan je osnova za gradnju i mimo njega zakonski nije moguće dobiti građevinsku dozvolu, a pogotovo ne izgraditi objekt, ali, kako stvari stoje, to važi samo za običan narod.

Posebno je zanimljiva činjenica da su pojedini mediji bliski Drašku Stanivukoviću poput “Srpska info” u najavi otvaranja (namjerno ili ne) smanjivali kvadraturu objekta, što možete i sami vidjeti. Podsjećamo da je bivša savjetnica gradonačelnika i novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović upravo iz Blica/Srpska info sjela u fotelju gradonačelnikove savjetnice.

Zastupnik Partije demokratskog progresa u Skupštini Banja Luke Milko Grmuša za Infovezu kaže da je jedini ispravan put u tom smislu da pravosudni organi, u skladu sa zakonom, nepristrano, objektivno i profesionalno urade svoj posao i utvrde da li je ovdje bilo kršenja zakona.

“Moj politički stav, iznesen i predložen već nekoliko puta u Skupštini Grada Banja Luka, jest da je neophodno formirati posebnu komisiju koja bi istražila kako su usvajani regulacijski planovi u Banjoj Luci u prethodnih deset godina i koja bi analizirala sve sporne građevinske dozvole donesene na osnovu tih planova. Nažalost, trenutno nema političke spremnosti, možda i hrabrosti, da ovaj prijedlog bude usvojen“, tvrdi Grmuša.

On ističe i da će, u svakom slučaju, nastaviti inzistirati na tome jer je evidentno, kako pojašnjava, da i na ovom, ali i na cijelom nizu drugih slučajeva u Banjoj Luci već godinama postoje brojne kontroverze u vezi građenja i dok god te kontroverze ne budu razriješene smatra da ne postoje uvjeti za usvajanje novih značajnijih regulacijskih planova.

“Riječ je o tome da je osnovna ideja kod prostornog planiranja i građenja usklađivanje javnog i privatnog interesa, usklađivanje strateških razvojnih planova grada, mještana i privatnih investitora, a mi praktično već godinama imamo svojevrsnu dominaciju privatnog interesa nad javnim i to je za mene potpuno nedopustivo“, zaključuje Grmuša.

S druge strane, iz grada poručuju da je sve urađeno u skladu s propisima, što je, kako navode, potvrdilo i Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju kada nije prihvatilo inicijativu za ukidanje građevinske dozvole.

“Građevinska dozvola za objekt “Bingo” izdata je u skladu s važećim regulacijskim planom, te su prilikom izdavanja ispoštovani svi parametri definirani planom odnosno maksimalni koeficijent izgrađenosti i maksimalni koeficijent zauzetosti parcele“, navode iz kabineta gradonačelnika.

Je li to posljedica “simbioze” gradske i republičke vlasti ostaje za vidjeti.

Međutim, problemi koje je “Bingo” pravio nisu stali s građevinskom dozvolom. Naime, prilikom gradnje objekta kompletan prostor javnih površina (trotoar i biciklistička staza, kao i zelene površine) bile su bespravno uzurpirane, a na tim mjestima se odlagao raznorazni materijal, javni toaleti i radnički kontejneri. Zbog ovoga je bio onemogućen prolaz pješacima i biciklistima. Pored toga sadnice drveća na javnoj površini su ofarbane bijelom bojom, vjerojatno iz razloga da bi se uklapale u cjelokupni „Bingov ambijent“, što Odluka o komunalnom redu jasno zabranjuje. Iz gradske uprave kategorično odbijaju da priznaju da je “Bingo” prekršio komunalne propise.

“Komunalna policija gradske uprave Grada Banja Luka je redovno vršila komunalno-inspekcijski nadzor  u Ulici Branka Popovića u kojoj se nalazi objekt “Bingo”, te je istim utvrđeno da su javni toaleti i radnički kontejneri, kao i ostali građevinski predmeti bili postavljeni na parcelu broj k.č. 499/1 KO Budžak, koja je u vlasništvu društva “Bingo” d.o.o. S obzirom na to da se u konkretnom slučaju ne radi o javnoj površini, komunalna policija nije imala nadležnost da postupa po navedenim pitanjima“, odgovorili su nam iz gradske uprave.

Međutim, da iz gradske uprave svjesno obmanjuju javnost dokazuju fotografije koje su našem posjedu, a koje smo napravili u trenucima dok se “Bingov” novi objekt gradio. Na fotografijama se jasno vide toaleti koji su postavljeni na trotoare i koji ometaju prolaz pješacima, kao i građevinski materijal koji je doslovno blokirao prolaz pješacima, pa su oni u tim trenucima morali silaziti na kolovoz riskirajući svoju, ali i sigurnost drugih sudionika u prometu.
Na pitanje zašto “Bingo” nije sankcioniran zbog ovih propusta iz kabineta gradonačelnika nisu imali odgovor, ali se u javnosti već odavno spekulira da vlasnik “Binga” Senad Džambić iz Tuzle financira izborne kampanje Draška Stanivukovića, što bi moglo objasniti epilog novonastalih događaja.