Stanivuković najavio objavljivanje svih računa koje plaća grad

Draško Stanivuković
Nezavisne novine

"U narednih dvadesetak dana građani će moći svakodnevno provjeriti račune koje Gradska uprava plaća, tako da će sve biti transparentno i u svakom trenutku će se moći vidjeti za šta se sve daje novac", potvrdio je za Nezavisne gradonačelnik Banja Luje Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, svi plaćeni računi će biti objavljeni na stranicama Gradske uprave, kao i na nekoliko billboarda na području grada, vjerojatno u parku "Petar Kočić" i na Trgu Krajine.

"Svaka potrošena marka će biti prikazana javno, što je velika stvar, tako da i građani mogu sve vidjeti. Pokušavamo da sve bude transparentno i pokrenuli smo mnogo procesa, kao što su objava diploma zaposlenih u Gradskoj upravi, obilježavanje službenih auta i drugo. Idemo na kontrolu protoka našeg novca kako bismo uspjeli napraviti mnoge uštede", pojasio je Stanivuković.

Istaknuo je da javno objavljivanje svih računa koje plaća grad ovisii od informatike, odnosno uvezivanja s Odjeljenjem za financije.

"Dobio sam informaciju da nam je potrebno oko 20 dana da to riješimo i da se krene s objavama. Mi smo prva gradska uprava koja to pokreće", naveo je Stanivuković.

Za naredno rzdbolje najavio je mnoge velike projekte koje pokreće Gradska uprava.

"Jedan od njih je da sve javne nabavke budu centralizirane, odnosno da se sve javne nabavke vrše s jednog mjesta u Gradskoj upravi. Imat ćemo tim ljudi koji će biti za to zadužen i odgovoran ako nešto ne bude kako treba. Teško je ovako saznati tko i što nabavlja, na primjer u Centru za socijalni rad ili Centru za predškolsko obrazovanje, te u svakoj drugoj instituciji i poduzeću koje je gradsko. Ovim ćemo to olakšati", objasnio je Stanivuković.

Stanivuković je najavio također da će uskoro dobiti i prvi izvještaj Tima za reviziju.

"Ono što me zabrinjava jeste da imamo podatak da smo imali billboarde na području grada koji su postavljeni ilegalno te da su neke tvrtke desetljećima zarađivale, a da gradu nisu ništa plaćale. Ako znamo da se jedan billboard u predizbornoj kampanji plaća više tisuća maraka i da nitko ništa nije dao gradu, mi smo na velikom gubitku. Revizija je to uvidjela, ali je potrebno vrijeme da se sve sazna i kako je sve to funkcioniralo", zaključio je Stanivuković.