FOTO  STANARI LUČA "Samo želimo sačuvati park"

Trebinje prosvjedi stanara Luča
Hercegovina.info

Stanovnici trebinjskog naselja “Luč” već dva dana održavaju mirne prosvjedi u svom naselju. Nezadovoljni građani od gradskih vlasti traže da izmjene regulacijski plan, pomjere planiranu trasu za 12,5 metara i time sačuvaju zelenu oazu u svom naselju.

Kako kažu stanari oni nisu protiv bilo kakve gradnje, samo traže od nadležnih u Gradskoj upravi da nađu odgovarajuće riješenje kako bi se ovaj problem riješio i sačuvao park.

“Svi se slažemo da trebamo sačuvati ove zelene površine. Bilo nam je obećano kada smo kupovali stanove u oba objekta da se zelena površina neće dirati, a sada nažalost vidimo da taj put treba proći sredinom zelene površine“, istaknuo je  Risto Šišić, stanovnik naselje „Luč“.

Trebinje prosvjedi stanara Luča

Branislav Popić doselio se u Trebinje prije pet godina i opredijelio se za naselje „Luč“. Kako kaže Popić, ovo naselje za njega je posebno. Prilikom kupovine stana našao je baš ono što je tražio, a to je da naselje ima svoju zelenu oazu. Međutim, sada strahuje.

„Žao nam je svima da se drveće ruši, što kaže narod, kada nema drveta neće ni ptica doć, a da ne kažem da su to pluća grada i da je lijepo vidjeti“, kaže Popić.

Stanari „Luča“ potpisali su peticiju, koju su poslali na adresu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

„Upoznat sam sa problemom tih stanara. Regulacijski plan usvojen je 2016. godine, za vrijeme prethodne vlasti, a sada trebamo vidjeti i s investitorima koji tu grade stambene zgrade može li se što učiniti“, rekao je Ćurić.

Stanari „Luča“ napominju da u njihovoj problematici nema politike i da samo žele sačuvati park. Veliku podršku građani Trebinja dobili su putem društvenih mreža, a jedan dio im se i pridružio na mirnim prosvjedima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.