STAN NA DAN Inspekcija napisala kazne u iznosu od 30.200 KM

stan ključevi
Pexels/Ilustracija

Republička uprava za inspekcijske poslove RS u proteklom je mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.

U 43 slučaja utvrđeno je da osobe nisu uredno registrirale djelatnost, a oglasili su pružanje ovih usluga, zbog čega im je izrečena zabrana daljnjeg rada, kao i novčana kazna, priopćeno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove, prenosi Akta.ba.

Nepravilnosti i kod registriranih subjekata

Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registriranih subjekata, te su u ovim slučajevima naložene mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricanje novčane kazne.

Iz Inspektorata su podsjetili da je ovaj vid iznajmljivanja smještaja od fizičkih osoba definiran Zakonom o ugostiteljstvu od 2017. godine.

"S obzirom na to da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, želimo naglasiti da prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire", navodi se u priopćenju.

Iz Inspektorata apeliraju na fizičke osobe koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju početi s obavljanjem ove djelatnosti - da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu postupak legalizacije.

Inspekcija će poduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbila neregistrirano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obveze prema radnicima i državi.