ŠTA ONO REČE CIKOTIĆ Dok nema turista, migranti su tu, kupuju, troše, nisu od mala jada došli u BiH..., seksi ideje i sl.

Selmo Cikotić
Harun Muminović/FENA

Nakon ubojstva Sarajlije, i jučerašnjeg prosvjeda, pravo je vrijeme da podsjetimo što je ministar sigurnosti Selmo Cikotić ljetos izjavio na tu temu. 

“Ja sam čuo mnoge zanimljive, seksi ideje o tome da ih treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, da biste to uradili treba vam puno pretpostavki. Mi moramo poštovati veliki broj međunarodnih konvencija koje nas obvezuju, kao i slobode i prava tih ljudi. Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zbog toga što im je dobro tamo gdje su do sad živjeli krenuli u jednu takvu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu. Budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani i tako dalje”, kazao je Cikotić u intervjuu za Face TV. 

“Postoje neki pozitivni aspekti prisustva migranata na tom prostoru. Imate reduciran turizam na jednoj strani, ali imate povećanu potrošnju mnogih dobara koji kupuju,troše”, konstatirao je Cikotić upitan za migrantsku krizu u USŽ. 

Upravo i zbog krize s migranitima, koju SDA svjesno drži otvorenom s pozicije ministra sigurnosti povukao se Fahrudin Radončić, da bi SDA na to mjesto imenovala Cikotića, koji je sporan i Hrvatima, budući da se njegovo ime veže za stradanja Hrvata Bugojna. 

Selmo Cikotić više od 20 godina dovodi u izravnu vezu s ratnim zločinima počinjenim u Bugojnu, no umjesto istrage i tamnice redovito ga zadesi fotelja. 

Međutim, nakon zločina u sarajevskom naselju Otes u kojem je život izgubio 36-godišnji Jasmin Berović, jer je branio brata i njegovu imovinu građani Sarajeva su izašli na ulice. Prosvjednici su prozivali ministra sigurnosti, pitajući ga šta je njemu ovdje seksi. Prozivali su i Džaferovića, te druge dužnosnike SDA.