SSFBiH: Bilješka sa sastanka kod Premijera Vlade FBiH

Prosvjed poljoprivrednika

...udruženja i saveza predvođene Seljačkim savezom FBiH nazočili su: Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH, Mehmed Nikšić, predsjednik udruženja proizvođača mlijeka FBiH, Hasan Nurkić, zamjenik predsjednika Seljačkog saveza FBiH, Damir Pavković , potpredsjednik Seljačkog saveza FBiH. Ispred Vlade Federacije BiH nazočili su: Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH, Jelka Miličević, dopremijerka i ministrica financija i Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Nakon rasprave doneseni su sljedeći zaključci:


1. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prihvaća sve obveze, sukladne propisima, koje su nastale prema poljoprivrednim proizvođačima tijekom realizacije prethodnih Programa novčanih potpora iznaći će način da te obveze izmiri, nakon izvršenih pojačanih kontrola.
2. Žurno (odmah) će se krenuti sa isplatama neisplaćenih potpora za 4. kvartal svih proizvodnji, a nakon toga i 3.kvartal. Žurno će se završiti kontrole dokumentacije i krenuti sa isplatama potpora predviđenih za poplavljena područja. Ovo završiti do polovine kolovoza 2015.godine.
3. Održat će se tematska sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, do kraja kolovoza, na temu rješavanje nagomilanih problema u poljoprivrednom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, sa prijedlogom da se na njoj donese odluka o zaduženju (ako ne može na drugi način) Vlade i/ili Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u potrebnom iznosu da se pokriju dugovi prema proizvodnjama i investicijama iz prethodnog perioda. Na toj sjednici treba donijeti i prijedlog izmjene Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralno razvoju i to Članak 3. Stavak (2) visina sredstava, umjesto 3-6% proračuna, treba uvećati na 4-6%. Proceduru za ovu izmjenu završiti do kraja 2015.godine da bi se Program potpora za 2016. godinu radio na temelju odredbe 4-6%.
Smatramo da su doneseni zaključci itekako sukladni proklamiranoj politici Vlade o potpori realnom sektoru i otvaranju novih radnih mjesta u poljoprivredi. Ovakvi zaključci, a posebno njihova žurna realizacija bi donekle smirili alarmantno stanje kod primarnih proizvođača i ponovo probudili nadu da vrijedi marljivo raditi u vlastitoj zemlji.


predsjednik Seljačkog saveza FBiH
Dragan Pavlović