Srpski logor Boderište

Dukić navodi da je jedan od logora bio i u hrvatskom selu Boderište, koje je prema podacima Milivoja Ivaniševića iz beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom bilo "središte masovnog linča, egzekucije i masakra više ranjenikih i zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske".

Povijest nas i dalje uči,.... a mi i dalje neuki.

Opće poznata činjenica braniteljima i svim sudionicima ratnih strahota na crti obrane u hrvatskom Boderištu je da su se upravo tu vodile obrambene bitke za opstojnost na svom, na svetom tlu hrvatskom. Nikakav linč, nikakve logore nisu mogli raditi ljudi na svome kućnom pragu.

Podsjećamo: ''Mi na tuđe nećemo, ali ni vi dalje preko našega nećete moći'', bilo je geslo koje koje je držalo branitelje na Boderištu koji su utvrđenu crtu obrane sa početka rata zadržali nepromijenjenom do samoga kraja rata unatoč svim velikim ofenzivama koje je neprijatelj poduzimao.

Samo 08. ožujka 1993. godine u napadu srbočetničke vojske na hrvatsko mjesto Boderište je poginulo 8 branitelja HVO-a , 5 civilnih osoba je zarobljeno i odvedeno u logor a 4 branitelja su lakše i teže ranjena. Dakle, ako je bilo logora, tada je to bio SRPSKI logor u kojemu su bili zatočeni branitelji u periodu 92.-96. godine. Naši političari se još uvijek nisu udostojili podići optužnicu za navedene zločine mada smo čuli izjave za medije o namjeri.

 

Podsjećamo i na ne tako davno gostovanje aktualnog gradonačelnika u Zoviku Donjem gdje je otvoreno izrazio riječi zahvale za „tretman kakav su samo mogli poželjeti u onim nesretnim vremenima“ njegovi sumještani koji su bili smješteni sticajem okolnosti u Zoviku.

 


Ne vjeruj slatkorječivim!

posavski-obzor.info