SRPSKA ĆE TRAŽITI PRAVNU ZAŠTITU Mjesec dana stoji novac MMF-a

SRPSKA ĆE TRAŽITI PRAVNU ZAŠTITU Mjesec dana stoji novac MMF-a
N1

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da ne očekuje ništa specijalno od sjednice Upravnog odbora Centralne banke BiH jer su svjesni da je do blokade pristupa sredstvima MMF-a od 330 miliona eura došlo zbog toga što ne postoji dogovor bošnjačkih i hrvatskih stranak radi problema u okviru Federacije BiH /FBiH/, odnosno dijeljenja novca između federalne razine i županija, te da Srpska treba naći načina da se pravno zaštiti.

"U suštini to je težak politički nesporazum ili problem koji tamo postoji godinama i on se sada nažalost odrazio i na ovaj aranžman", rekla je Cvijanović sinoć novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je istaknula da Republika Srpska zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu.

"Ovdje postoje neprincipijelne stvari - prva je da mjesec dana stoji novac koji je dodijeljen, a druga stvar jeste da mi moramo plaćati obaveze za taj novac, odnosno kamate za novac koji nismo povukli. Republika Srpska aspolutno zbog tako nesređenih odnosa trpi štetu i mislim da moramo preduzimati određene pravne radnje i zaštitisi sebe jer ne bismo ušli u pravljenje takvog aranžmana da smo mislili da će iza toga biti ovakve špekulativne stvari, smicalice i prevarantska priča", poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila da Republiku Srpsku ne zanimaju nesređeni odnosi u okviru FBiH.

"Ako smo sa nekim sjeli i dogovorili se, definirali i potpisali Pismo namjere, napravili sve što je vezano za taj aranžman, očekujemo da povučemo sredstva, inače ne bismo razgovarali i smatrali da imamo nekoga za partnera da se dogovaramo", rekla je Cvijanović.

Ona je konstatirala da u kratkom roku ne očekuje nikakve pomake i da smatra da se u pravnom smislu Republika Srpska mora zaštititi.