VIDEO  Srednjoškolac iz Neuma Nikolas Franić od svog bicikla napravio je pravo malo čudo

Nikolas
Hercegovina.info

Udruga Herzegovina Bike zajedno s općinom Neum i agencijom REDAH u nedjelju su organizirali promotivnu Ćiro biciklijadu. S obzirom na to da je ona jedna od najatraktivnijih cikloturističkih ponuda u Hercegovini, biciklisti su promovirali njezin najljepši dio od Hutova do Neuma. Ova vožnja okupila je oko 130 zaljubljenika u biciklizam koji su uživali u vožnji predivnim hercegovačkim krajolikom sve do jedinog našeg grada na moru.

Među njima, pažnju je privukao jedan bicikl, a on je vlasništvo 16-godišnjeg Nikolasa Franića iz Neuma. Ovaj učenik prvog razreda Srednje elektrotehničke škole svoj bicikl je učinio posebnim, a sve to vlastitim radom i rukama.

S njegovog bicikla tijekom vožnje može se čuti glazba, ugradio je vlastito računalo, možete se povezati na bluetoothom, postavljena su i neonska svjetla ispod bicikla i puno toga drugog.

Priča nam i kako je krenula ljubav prema biciklizmu, ali i radovima na istom.

"Još kao mali otkrio sam ljubav prema automobilima. Svidio mi se pogled na tuning scenu automobila u filmu "Brzi i žestoki". Najviše su me dojmili japanski automobili, no kako nisam imao 18 godina i nisam posjedovao automobil, odlučio sam ugraditi neke modifikacije na bicikl. Kad sam krenuo raditi na biciklu bio sam sedmi  razred osnovne škole", kaže nam.

S električnom energijom se krenuo upoznavati dosta rano. Pratio je što radi njegov otac koji je po struci elektroinstalater. Tako je kaže i postao spreman raditi promjene na svom biciklu.

"Prve modifikacije bile su; svjetla za kočnice, žmigavci, prednja svijetla i baterija od 6 V. No, nakon nekog vremena htio sam još nešto ugraditi te sam ugradio vlastito računalo s prekidačima za svijetla i sirenu na 6 V. Potom je slijedila ugradnja  akumulatora 12 V, neonke (osvjetljenje ispod bicikla), sirene 12 V, releja te dva radija. Ugradio sam jedan  originalni iz BMW E39 koji prima kazete, a drugi ima mogućnost povezivanja  preko bluetooth-a", priča Nikolas u dahu.

No, jedno je vuklo drugo.

"Kako sam sve više istraživao po internetu i YouTube-u htio sam ugraditi i pojačalo za radio. Nakon ugradnje pojačala za zvučnike odlučio sam se napraviti analogni brzinomjer. Prijenos okretaja kotača i brzinomjera nisu mi se podudarali pa sam morao uskladiti omjer okretaja, a to sam sve nacrtao u programu AutoCad i napravio zupčanike omjera koji mi odgovara. Zbog kontrole voltaže i amperaže ugradio sam voltmetar i ampermetar. Pregusti vod kablova i funkcija koje su vodile do glavnog računala zbunjivale su me. Kako bih se snašao prije same ugradnje napravio sam mali nacrt spajanja žica po kojima sam ih spajao. Uz puno muke i truda uspio sam si ostvariti zacrtani cilj", kaže nam.

Iako je ovaj uistinu nadareni mladić sam prionuo poslu, priznaje kako je svoju "domaću zadaću" uvijek pokazivao i svom nastavniku u školi.

"Svaki pomak u sastavljanju bicikla nosio svom nastavniku Matušku, koji je predavao informatiku i tehničko u osnovnoj školi. On me ohrabrivao i čudio mi se kako osnovnoškolac može tako nešto napraviti. Rekao mi je da bicikl moram dovest u školu da pokažem njegove funkcije. Nažalost nisam to uspio jer sam završio deveti razred i krenuo u srednju školu. Trenutno završavam prvi razred Srednje elektrotehničke škole Neum što znači da ovaj bicikl radim već tri i pol godine".

Nikolas

Sa svojim najdražim vozilom prošao jako puno.

"S biciklom sam prešao 2850 kilometara. Išao sam s prijateljima na dosta mjesta. Prvo smo išli u Popovo polje u moje selo Turkoviće, nakon toga kroz par mjeseci obišli smo Žukovice (do granice s Hrvatskom), prije godinu dana otišli smo na pravac Neum - Vjetrenica i posjetili špilju s puno prirodnih ljepota i predivnim pogledom na Popovo polje. Također posjetili smo Dubravicu i Brštanicu", zaključuje ovaj radišni srednjoškolac.

Nadamo se kako će do idućeg našeg razgovora njegov bicikl izgledati još zanimljivije, a da će Nikolas s njim proći još puno avantura u društvo prijatelja biciklista kojima će snagu za dalje davati glazba po njegovom izboru. U budućnosti bi kaže poput oca volio biti elektroinstalater, a jednog dana bi volio raditi promjene na svom budućem automobilu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.