Srbima niže kazne za Srebrenicu

Sud BiH tabla
...im smanjio kazne u ukupnom trajanju od 49 godina, zbog pogrešne primjene zakona, kako je to naložio Sud za ljudska prava u Strasbourgu.
Primjenjujući kazneni zakon bivše Jugoslavije, koji je vrijedio u vrijeme izvršenja kaznenih djela, Sud BiH je proveo reviziju postupka te osudio Milenka Trifunovića, Branu Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića i Branislava Medana na po 20 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici, izvijestila je u srijedu Balkanska informativna mreža (BIRN), koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Bivši pripadnici specijalne brigade bosanskih Srba osuđeni su za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice koje je počinjeno 13. srpnja 1995. u zemljoradničkoj zadruzi u selu Kravica kod Bratunca.

U presudi po Kaznenom zakonu BiH, koji se primjenjivao retroaktivno, bili su osuđeni na ukupno 149 godina zatvora. Presuda protiv njih je ukinuta te je naložen novi postupak nakon što je Sud za ljudska prava u Strasbourgu ocijenio da je u slučaju procesuiranja ratnih zločina trebalo primijeniti zakon koji je blaži za počinitelja, odnosno kazneni zakon bivše Jugoslavije.

Zbog pogrešne primjene zakona Suda BiH do sada su ukinute pravomoćne presude 16-orici osuđenih za ratne zločine.

Hina